Aktualizace: 26.05.2024 13:47

Moskva – Ruské síly dobyly vesnici Berestove v Charkovské oblasti. Informovalo o tom dnes podle agentury TASS ruské ministerstvo obrany. Agentura Reuters poznamenala, že zprávy z bojiště nemůže bezprostředně ověřit.

„Jednotky vojenského uskupení Západ osvobodily po úspěšných vojenských operacích vesnici Berestove v Charkovské oblasti,“ uvedlo ministerstvo obrany, s použitím termínu, kterým Rusové označují okupaci částí ukrajinského území. Agentura AFP k tomu podotkla, že Rusko tak pokračuje ve svém pomalém postupu v tomto sektoru fronty.

Moskva v posledních týdnech hlásila obsazení několika vesnic na východě a severovýchodě Ukrajiny. Naposledy v sobotu ruské ministerstvo obrany uvedlo, že ruské jednotky obsadily vesnici Archanhelske v Pokrovském okrese Doněcké oblasti. Kyjev se k tomu nevyjádřil.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve svém pátečním videoposelství uvedl, že ukrajinské ozbrojené síly získaly „bojovou kontrolu“ nad oblastmi, kterými ruské jednotky tento měsíc podnikly vpád do severních částí Charkovské oblasti.

Invazní vojska 10. května obnovila v Charkovské oblasti svou ofenzivu, čímž otevřela novou frontu, která má podle analytiků zřejmě roztáhnout ukrajinské obranné linie ve třetím roce války a oslabit ukrajinskou obranu na dalších úsecích fronty.

V nejnovějším videu dnes Zelenskyj z Charkova upozornil, že Rusko formuje další skupinu vojáků u severní ukrajinské hranice.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.