Aktual.: 1.10.2024 20:07

Kyjev – Ruské jednotky dobyly město Vuhledar na východě Ukrajiny, uvedla dnes ukrajinská média s odvoláním na analytiky projektu DeepState, který je pokládán za blízký ukrajinské armádě. Oficiálně tato informace dosud nebyla potvrzena, dodala ukrajinská agentura Unian.

Opevněný Vuhledar, který měl před válkou okolo 11.000 obyvatel, dlouho sloužil jako opěrný bod ukrajinské obrany na jihu Donbasu, jehož úplné dobytí se zdá být hlavní ruskou prioritou. Na sociálních sítích se objevily záběry ruských vojáků, vyvěšujících ruské vlajky na různých místech ve městě – podle serveru Meduza se tak dělo na východě, severu, západu i v centru Vuhledaru. „Taková videa se obvykle natáčejí jako důkaz, že město je dobyto,“ poznamenal server, působící z lotyšského exilu.

Dříve šéf správy Doněcké oblasti Vadym Filaškin informoval, že ukrajinští obránci bojují s ruskými jednotkami, které pronikly do města. Podle webu Kyiv Independent označil situaci na místě za extrémně složitou.

Rusové se Vuhledar, který leží jihozápadně od Doněcka, snaží dobýt již mnoho měsíců. Minulý týden někteří proruští váleční blogeři přišli s tvrzením, že ruské jednotky už operují ve městě, o víkendu pak postup Rusů zmiňoval projekt DeepState.

„Boje probíhají na území města,“ uvedl dnes Filaškin na sociální síti Telegram. V rozhovoru nahraném společně se stručným prohlášením podle Kyiv Independent dodal, že „nepřítel už se téměř dostal do centra města“. Také uvedl, že v obci zůstávalo 107 civilistů.

Pro Ukrajince je to další negativní zpráva po měsících pomalého, ale soustavného ruského postupu podél frontové linie. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondělí večer připustil, že situace na bojišti je velmi složitá.

„Ukrajinské síly mají situaci pod kontrolou a vyčerpávají nepřítele podél celé frontové linie a v týlu,“ uvedl v odpolední svodce o situaci na bojišti ukrajinský generální štáb. O Vuhledaru se nezmínil, nicméně připustil, že ruské jednotky „aktivně operovaly“ ve směru na Kupjansk, Pokrovsk a Lyman.

„Máme frontové úseky, kde je situace skutečně těžká, a je jich čím dál víc,“ řekl serveru RBK-Ukrajina zástupce velitele jedné z ukrajinských brigád Maksym Žorin. Kromě Vuhledaru je podle něj těžká také situace u Kupjanska a Torecka. „Téměř podél celé východní fronty na nás nepřítel vyvíjí tlak, a to úspěšně,“ uvedl a zdůraznil, že právě proto je nutné vyvarovat se vytváření zdání, že je vše v pořádku. „Něco změnit můžeme pouze my,“ zdůraznil důstojník. Rusy lze podle něj zastavit „za pomoci rozumu a technologií“, aby „kvalita ničila kvantitu“. Potřeba je však také vystřídat vyčerpané jednotky na bojové linii, poznamenal server a připomněl zprávy, podle kterých Moskva u Vuhledaru naposledy nasadila pět tisícovek vojáků z čerstvých posil.

Podíl.