Moskevský soud ve čtvrtek odsoudil devětapadesátiletou zdravotní sestru Olgu Menšichovou k osmi letům v trestanecké kolonii kvůli tomu, že podle obžaloby na sociální síti kritizovala válku Ruska proti Ukrajině. Ruské úřady veškerou kritiku války zakázaly a potrestaly pokutami i vězením tisíce lidí, kteří se v očích úřadů dopustili očerňování ozbrojených sil, napsala agentura AFP.

Zdravotní sestřičku začaly úřady stíhat podle serveru BBC News za příspěvky na sociální síti, ve kterých kritizovala zabíjení a mučení civilistů během ruské okupace ukrajinského města Buča a ruské ostřelování města Vinnycja. Úřady ji zadržely letos na jaře. Zpočátku byla v domácím vězení, ale minulý měsíc ji soud poslal do vazby, protože se vydala k zubaři bez toho, že by vyrozuměla dohlížející orgán. Menšichová vinu nepřiznala a odmítala, že by uvedené příspěvky na sociální síti byly jejím dílem.

Soud uznal Menšichovou vinnou ze šíření „lživých informací“ o ruské armádě kvůli „politické nenávisti“. Za „lživé“ pokládají ruské úřady veškeré informace, které nejsou v souladu s oficiální verzí Moskvy. Ruští zákonodárci krátce po vpádu ruských vojsk do sousední země přijali příslušné zákony, které mají umlčet veškerou kritiku a nesouhlas, připomněla AFP.

Před soudem zdravotnice prohlásila, že je nevinná a že jí bylo líto zraněných ruských vojáků, kteří se léčili v národním zdravotním a chirurgickém středisku v Moskvě, kde pracovala jako sestra na anesteziologii.

„Víte, co cítí žena, kdy jde okolo zraněných vojáků? Soucit, a ne nenávist, ze které mne obviňujete. Opravdu jsem byla kvůli nim smutná,“ zdůraznila. „Chcete mne odsoudit jako za vraždu, ale bojovala jsem za vaše zdraví. Starala jsem se o mnoho prokurátorů a soudců z celé Moskvy,“ dodala.

Video: Západ informační válku totálně prohrává, musíme Rusy „deputinizovat“, říká Vlach (26. 9. 2024)

Spotlight moment: Západ informační válku totálně prohrává, musíme Rusy „deputinizovat“, říká novinář Tomáš Vlach | Video: Tým Spotlight

Podíl.
Exit mobile version