Komerční prezentace Aktual.: 25.10.2024 13:26

Moskva – Ruská centrální banka na dnešním zasedání k měnové politice zvýšila svoji hlavní úrokovou sazbu z 19 na 21 procent. To je nejvyšší úroveň od roku 2013, kdy byla tato sazba zavedena. Ve svém oznámení centrální banka dále uvedla, že inflace v září stoupla ze 7,5 na 9,8 procenta.

Centrální bankéři dodali, že inflační očekávání obyvatel dosáhla maximální úrovně od začátku roku. „Ve střednědobém horizontu zůstává bilance rizik pro inflaci výrazně vychýlena směrem k proinflačním faktorům,“ dodala banka. Přesto věří, že v příštím roce inflace klesne k pěti procentům.

Ruská centrální banka letos zvýšila sazby potřetí, poprvé tak učinila v červenci a podruhé v září. Ve druhé polovině loňského roku sazbu v rámci boje s inflací zvýšila celkem o 8,5 procentního bodu.

Po zahájení invaze ruských vojsk na Ukrajinu koncem února 2022 centrální banka zvýšila základní sazbu na 20 procent, aby podpořila kurz rublu, omezila inflační tlaky a brzdila rychlý odliv kapitálu ze země. Později základní úrok postupně snížila až na 7,5 procenta, ale od srpna loňského roku opět začala s postupným zvyšováním.

Podíl.
Exit mobile version