Aktualizace: 16.06.2024 12:59

Rostov na Donu (Rusko) – Skupina šesti mužů se dnes ve vazební věznici v Rostově na Donu na jihozápadě Ruska zmocnila dvou dozorců a několik hodin je držela jako rukojmí. Oba nakonec nezraněné osvobodily speciální jednotky. Při zásahu zabily všechny útočníky, uvedla agentura TASS, podle níž mezi nimi byli i stoupenci teroristické organizace Islámský stát (IS).

Podle agentury Reuters muži, z nichž někteří byli obviněni či už odsouzeni z terorismu, rozbili mříže na okně jedné z cel, po laně sešplhali několik pater a vzali rukojmí. Agentura TASS napsala, že útočníci byli ozbrojeni hasičskou sekerou, zavíracím nožem a gumovým obuškem. Před akcí, kterou prý koordinovali možná i několik měsíců, byli drženi v různých celách.

Na záběrech zveřejněných na síti X je na dvoře věznice vidět jeden z mužů s plnovousem a šátkem vyjadřujícím podporu IS. V ruce má nůž a vedle něj sedí spoutaný dozorce, další je poblíž.

Ruské úřady s muži nejprve vyjednávaly a vyslechly si od nich požadavek na automobil a záruku volné cesty. Nakonec se ale rozhodly pro zásah. Z místa bylo podle Reuters slyšet palbu z automatických zbraní. Na dalších záběrech na sociálních sítích je pak podle agentury vidět šestice mrtvých v kalužích krve.

„Zločinci byli zlikvidováni,“ konstatovala ruská vězeňská služba.

V okolí vazební věznice byla omezena doprava a na místo dorazily sanitky. Zbytek vazební věznice podle úřadů po celou dobu fungoval v obvyklém režimu.

Islámský stát se přihlásil k březnovému útoku na hudební sál Krokus Sity Choll ve městě Krasnogorsk, při kterém přišlo o život 145 lidí.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.