Komerční prezentace Aktual.: 11.10.2024 16:42

Královec (Trutnovsko) – Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zahájilo stavbu jedenadvacetikilometrového úseku dálnice D11 mezi Trutnovem a Královcem na státní hranicí s Polskem. Stavba za 11,7 miliardy korun bez DPH s 28 mosty, dvěma tunely a třemi mimoúrovňovými křižovatkami je největší dálniční stavbou v historii ŘSD. Do provozu by měla jít v roce 2028.

Původně měla stavba začít loni v prosinci. Desetiměsíční zdržení způsobily spory o vítězství v tendru na stavební firmu. Termín dokončení se kvůli tomu posunul z roku 2027 na rok 2028. Zásadní zlom nastal v pátek 4. října, kdy antimonopolní úřad potvrdil vyloučení polské společnosti Budimex z tendru a potvrdil výběr sdružení v čele se společností MI Roads. Po nabytí právní moci ŘSD a sdružení MI Roads v úterý podepsaly smlouvu.

Úsek D11 z Trutnova na hranici naváže na polskou rychlostní silnici S3 otevřenou k českým hranicím loni v září a v celé trase až k Baltskému moři letos v létě.

Stavbaři z dálnice prioritně postaví tříkilometrový úsek u hranice s Polskem, který naváže na polskou rychlostní silnici S3. První vozidla by po něm měla jezdit na jaře 2026. „Výrazně to uleví polské Lubawce a českému Královci, z kterých dálnice odvede dopravu,“ řekl generální ředitel ŘSD Radek Mátl. Dosud se z polské S3 musí sjíždět do Lubawky.

Podle ministra dopravy Martina Kupky (ODS) patří D11 mezi zásadní části české silniční sítě, která spojuje Prahu s východem Čech a Čechům zkracuje cestu k Baltskému moři. „Po dokončení dálnice D11 se již nebudeme muset před Poláky stydět,“ řekl Kupka.

Hlavní zpoždění příprava stavby dálnice podle Mátla nabrala zhruba před 15 až 20 lety. „Příprava se opět restartovala v roce 2014. Zpoždění jsme se snažili maximálně dohnat,“ uvedl.

Dokončení dálnice D11 je podle bývalého dlouholetého starosty Trutnova a nynějšího předsedy hospodářského výboru Sněmovny Ivana Adamce (ODS) zásadní pro rozvoj Trutnovska i celého Královéhradeckého kraje. „Region se tím napojí na evropskou dálniční síť. Podpoří to podnikatelské prostředí, byznys, příchod investorů, průmysl,“ řekl Adamec.

Stavba bude především náročná tím, že povede horským terénem. Stavbaři se budou muset vypořádat i s horšími klimatickými podmínkami. Tunely budou dlouhé 492 a 550 metrů. „Komplikovanosti stavby jsme si vědomi. Čeká nás například převoz čtyř milionů metrů krychlových zeminy, což představuje 500.000 plně naložených nákladních tater,“ uvedl ke stavbě předseda správní rady MI Roads Zdeněk Ludvík.

ŘSD připravuje i stavbu úseku D11 z Jaroměře do Trutnova. V pondělí ŘSD na stavbu získalo nepravomocné stavební povolení. Letos ŘSD plánuje vypsat soutěž na stavební firmu, aby stavbu mohlo zahájit v roce 2025 a v roce 2028 ji otevřít. Tím by byla celá D11 hotová.

D11 z Prahy do Hradce Králové a na hranici s Polskem začal stát budovat v roce 1978, první devatenáctikilometrový úsek z Prahy do Bříství byl otevřen v říjnu 1984. Zatím je z plánovaných 154 kilometrů hotových 113 kilometrů. Od prosince 2021 dálnice končí na severním okraji Jaroměře.

Podíl.
Exit mobile version