Jaguar I-Pace od společnosti Waymo napadl v San Francisku dav vandalů. Robotický taxík útočníci nejprve posprejovali, poté mu rozbili okna a naházeli dovnitř pyrotechniku. Než stihli na místo dorazit hasiči, auto lehlo popelem. Společnost uvedla, že ji to neodradí a bude ve městě své taxíky bez řidičů provozovat nadále.

Sanfranciské robotické taxi napadl dav vandalů. Auto projíždělo v sobotu 10. února ve 21 hodin čínskou čtvrtí města, když chvíli předtím vysadilo zákazníka. Elektrický Jaguar bez řidiče obklopil dav, který začal auto ničit.

Vandalové zapálili autonomní vozidlo Waymo v San Franciscu | Video: Reuters

Podle svědků, které cituje agentura Reuters, někdo z vandalů skočil na kapotu a rozbil autu čelní sklo. Další začali rozbíjet boční okna a mlátit do auta skateboardem. Vhodili dovnitř minimálně jednu petardu, což mělo za následek, že auto začalo hořet. 

Kolem auta se utvořil hlouček, někteří vandalům tleskali a jiní si incident natáčeli. K hořícímu vozu byli přivoláni hasiči, vůz ale zcela shořel. Při útoku nikdo nezranil. Hasičský sbor San Franciska zveřejnil na svém účtu na síti X fotografie zdemolovaného vozu.

„Úzce spolupracujeme s místními bezpečnostními úředníky, abychom na situaci reagovali,“ reagovala v prohlášení na incident společnost Waymo.

Ta prý bude vozový park robotických taxíků provozovat nadále. Čerstvý incident je ale dosud zřejmě nejzávažnější a ukazuje, že ve společnosti se množí kritici protestující proti provozování autonomních taxíků v USA.

Podobné, i když daleko méně závažné události se začaly množit poté, co v minulosti došlo k několika nehodám robotaxíků. K poslední došlo minulý týden, kdy se vůz Waymo srazil v San Francisku s cyklistou, který se lehce zranil.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.