Aktual.: 24.10.2024 19:36

Kazaň (Rusko) – Vladimir Putin po summitu skupiny rozvíjejících se zemí BRICS obvinil Západ z nespravedlivého rozšiřování Severoatlantické aliance, píše agentura TASS. Rusko to podle svého prezidenta změní.

Rusko žádalo zahraniční partnery, aby se NATO na východ nerozšiřovalo, protože to narušuje ruskou bezpečnost; Západ však tyto výzvy podle ruského prezidenta ignoroval. „Oni to přesto udělali. Je to spravedlivé? Není tu žádná spravedlnost a my chceme tuto situaci změnit a dosáhneme toho,“ citovala agentura TASS šéfa Kremlu.

Velkou vlnu rozšíření Severoatlantická aliance zažila na přelomu tisíciletí, kdy do ní vstoupila řada středoevropských a východoevropských zemí, včetně Česka. V důsledku vpádu ruské armády na ukrajinské území, který Moskva zahájila v únoru 2022, se k NATO připojily Finsko a Švédsko. O přijetí do aliance usiluje i samotná Ukrajina, která se třetím rokem za podpory Západu brání ruské invazi. Šéf NATO Mark Rutte minulý týden při schůzce ministrů obrany členských zemí bloku prohlásil, že je jasné, že Ukrajina členem aliance bude, je pouze otázkou, kdy se tak stane.

Podíl.