Rozšíření konfliktu na Blízkém východě do dalších zemí by znamenal absolutní katastrofu, uvedl v Praze irácký ministr zahraničí Fuád Husajn. Je podle něj potřeba zastavit boje v Pásmu Gazy i v Libanonu. Dění na Blízkém východě sledujeme v online přenosu.

Irácký ministr zahraničí Fuád Husajn v Praze. | Foto: ČTK / AP / Hadi Mizban

Aktualizovat reportáž

13:29

Hnutí Hamás nelze zničit zabíjením jeho vůdců, uvedl dnes vysoce postavený představitel této palestinské teroristické organizace, aniž však přímo potvrdil smrt šéfa hnutí Jahjáa Sinvára v Pásmu Gazy. Prohlášení člena politického vedení Básima Naíma se podle AP nicméně rovná implicitnímu potvrzení Sinvárovy smrti.

„Zdá se, že Izrael si myslí, že zabíjení našich vůdců znamená konec našeho hnutí a boje palestinského lidu,“ uvedl Naím. „Hamás je hnutí vedené lidmi, kteří usilují o svobodu a důstojnost, a to zničit nelze,“ dodal. Připomněl také osudy vůdců Hamásu, které Izrael zabil v minulosti. „Hamás se pokaždé stal silnějším a populárnějším a tito vůdci se stali ikonou pro budoucí generace, které budou pokračovat v cestě za svobodnou Palestinou,“ prohlásil.

13:24

Rozšíření konfliktu na Blízkém východě do dalších zemí by znamenal absolutní katastrofu, uvedl v Praze irácký ministr zahraničí Fuád Husajn. Je podle něj potřeba zastavit boje v Pásmu Gazy i v Libanonu. Husajn, který zastává i pozici místopředsedy vlády, vyzval k diplomatickému řešení konfliktu a zastavení války, jejímž základním důvodem podle něj je to, že Palestinci nemohou plně využívat svoje právo na existenci.

„Pokud se (konflikt) rozšíří i do dalších zemí, což je možné předpokládat, tak to bude absolutní katastrofa pro všechny národy,“ řekl.

Irácký ministr zahraničí Fuád Husajn v Praze. | Foto: ČTK / AP / Hadi Mizban

13:23

Měsíce se izraelské jednotky snažily vystopovat vůdce Hamásu, kterého považují za strůjce útoku na židovský stát z loňského 7. října. Přes veškeré snahy jim Jahjá Sinvár ale unikal. Nakonec ho náhodou našla skupina vojáků v zácviku.

13:22

Izraelští vojáci dnes zabili dva útočníky, kteří pronikli na izraelské území z Jordánska v oblasti jižně od Mrtvého moře a začali na ně střílet. „Do oblasti byly vyslány posily, které pátrají na zemi i ze vzduchu po dalším teroristovi, který z místa činu pravděpodobně uprchl,“ dodala izraelská armáda.

13:22

Libanonské militantní hnutí Hizballáh dnes oznámilo přechod do nové a zintenzivněné fáze střetů s Izraelem. Šíitské hnutí rovněž podle agentury Reuters v prohlášení uvedlo, že izraelská armáda od počátku pozemní operace na jihu Libanonu přišla o 55 vojáků a dalších více než 500 utrpělo zranění. Podle AFP zatím přišlo v Libanonu o život 19 izraelských vojáků.

13:22

Šéfové vlád a prezidenti zemí Evropské unie na čtvrtečním summitu v Bruselu vyzvali k příměří v Pásmu Gazy a vyjádřili znepokojení nad eskalací bojů v Libanonu. Odsoudili rovněž nedávné íránské útoky proti Izraeli a zároveň znovu podpořili takzvané dvoustátní řešení izraelsko-palestinského konfliktu, tedy vytvoření palestinského státu po boku Izraele.

13:21

Zprávy z pátku 18. října

13:20

Vážené čtenářky, vážení čtenáři, vítáme vás u nového online přenosu k dění na Blízkém východě. Předchozí zprávy najdete v přiloženém online přenose. 

Zahraničí,

ČTK

před 17 minutami

 

Podíl.
Exit mobile version