Komerční prezentace Aktual.: 9.10.2024 12:17

Praha – Rozpočtový výbor dnes doporučil Sněmovně, aby v prvním čtení schválila základní parametry státního rozpočtu na příští rok. Schválený schodek se má proti novelizovanému rozpočtu na letošní rok snížit o 41 miliard korun na 241 miliard korun. Rozpočtové příjmy by měly vzrůst o 7,5 procenta na 2,086 bilionu korun, výdaje o 4,7 procenta na 2,327 bilionu korun. První čtení rozpočtu na plénu Sněmovny se má uskutečnit ve středu 23. října. Poslanci v něm schvalují příjmy, výdaje, schodek a způsob jeho vypořádání. Poté už tyto parametry měnit nemohou, mohou jen navrhovat přesuny uvnitř rozpočtu.

Výbor podpořil schválení rozpočtu 11 hlasy koaličních poslanců, proti bylo devět zástupců opozičních ANO a SPD. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) po hlasování novinářům řekl, že dnešní jednání výboru i výsledek hlasování považuje za standardní, odpovídá podle něj tomu, jak výbor k projednávání základních parametrů rozpočtu přistupoval v minulých letech.

Debata výboru se zabývala zejména tím, nakolik jsou příjmy a výdaje plánovaného rozpočtu realistické. Předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová kritizovala zejména vypočítání příjmů z prodeje emisních povolenek na 30 miliard korun, když Národní rozpočtová rada tento výnos považuje za nadhodnocený o deset miliard korun. Vládě vytýkala i nejistoty spojené s výší státní podpory obnovitelných zdrojů energie nebo s výpočtem objemu peněz na důchody.

Stanjura kritiku odmítl. Podle něj se příjmy z povolenek pohybují v rámci odhadu ministerstva životního prostředí. Výpočet peněz na důchody je potom spojený s nejistotami ohledně počtu předčasných odchodů do penze a s počtem důchodců. Celkově jsou podle něj rizika v objemu půl procenta příjmů a jednoho procenta výdajů rozpočtu, lze je tedy pokrýt úpravami rozpočtu během roku.

Ohledně podpory obnovitelných zdrojů energie vláda podle Stanjury připravuje řešení, které by dlouhodobě snížilo objem vyplácených kompenzací vlastníkům solárních elektráren. Kabinet chce v nejbližších týdnech vypracovat pozměňovací návrh, který připojí ve druhém čtení k některému ze zákonů projednávaných ve Sněmovně, aby nová pravidla podpory začala platit od ledna 2025.

 

Podíl.
Exit mobile version