Komerční prezentace Aktual.: 3.10.2024 13:26

Praha – Národní rozpočtová rada (NRR) vyjádřila pochybnosti o některých položkách návrhu státního rozpočtu na příští rok. Vláda je podle ní příliš optimistická v očekávání výnosů z emisních povolenek nebo příjmů z dividend od firem s majetkovou účastí státu. Rada upozornila i na nesoulad mezi současnými pravidly o podpoře obnovitelných zdrojů energie a objemem peněz na podporu v rozpočtu. Vláda návrh rozpočtu schválila minulý týden, stát by měl hospodařit se schodkem 241 miliard korun.

Rada konstatovala, že rozpočet předpokládá příjmy z emisních povolenek 30 miliard korun. „Tato částka nebere dle NRR v potaz stažení emisních povolenek do rezervy tržní stability, které bylo schváleno na konci května 2024,“ uvedla rada ve stanovisku. Očekávaný příjem z prodeje povolenek je podle ní nadhodnocený zhruba o deset miliard korun.

Jako problematický vnímá NRR také očekávané příjmy z odvodů organizací vlastněných státem ve výši osm miliard korun. „Jeví se jako nepravděpodobné, že by letošní zisk těchto organizací dosáhl výše předpokládaných odvodů,“ uvedla rada.

U dotací na podporu obnovitelných zdrojů energie podle NRR vláda pravděpodobně počítá se změnou legislativy, na základě které budou pro její vyplácení platit nová pravidla. „NRR však upozorňuje, že návrh rozpočtu by měl zohledňovat aktuálně platnou legislativu a nemá být založen na možných scénářích, jejichž konkrétní podoba v době sestavování rozpočtu není známá,“ uvedla rada.

NRR uvítala, že na rozdíl od minulých let není plánováno dluhové financování části rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI). Konstatovala také, že strukturální schodek navrženého rozpočtu je 2,1 procenta hrubého domácího produktu (HDP), takže zůstává na úrovni letošního roku. Zároveň upozornila na to, že maximální zákonný rámec pro výši strukturálního schodku v příštím roce je 2,25 procenta HDP.

Ministerstvo financí původně navrhlo rozpočet se schodkem 230 miliard korun. Při projednávání ve vládě se plánovaný deficit zvýšil o miliardu korun na vysoké školy a deset miliard korun na odstranění škod po povodních. NRR dnes kritizovala to, že těchto deset miliard korun není v návrhu rozpočtu účelově vázáno. „Nepřiřazením účelovosti hrozí použití těchto prostředků pro krytí jiných, s povodněmi nesouvisejících výdajů a ohrožení plnění limitu strukturálního salda,“ uvedla rada.

Národní rozpočtová rada je nezávislý odborný orgán, jehož hlavním posláním je vyhodnocovat, zda stát a další veřejné instituce dodržují pravidla rozpočtové odpovědnosti daná zákonem.

Podíl.
Exit mobile version