Skupina 24 turistů včetně dvou dětí uvázla kvůli rozbitému výtahu hluboko pod zemí v bývalém zlatém dole v americkém státě Colorado. Návštěvníky se po šesti hodinách podařilo vyprostit, jeden člověk však při nehodě stroje zemřel a čtyři byli lehce zraněni.

Výtah ve čtvrtek odpoledne místního času (večer SELČ) sjížděl do hloubi dolu Mollie Kathleen poblíž města Cripple Creek asi sto kilometrů jižně od Denveru. Nespecifikovanou mechanickou závadu měl přibližně sto padesát metrů pod zemí, čímž podle místního šerifa Jasona Mikesella „vážně ohrozil účastníky“ turistické výpravy. Jeden člověk ze dvanácti, kteří byli v tu chvíli ve výtahu, nehodu nepřežil, příčinu úmrtí úřady nesdělily.

Turisty z výtahu se podle úřadů podařilo vyprostit poměrně rychle. Dalších dvanáct lidí však uvázlo ve třísetmetrové hloubce při teplotě deset stupňů Celsia. Podle šerifa měli dostatek tekutin a stálé spojení se záchranáři na povrchu, kde se technici a další experti snažili výtah zprovoznit. Podle webových stránek dolu však v podzemí nebyly k dispozici toalety.

Uvězněným v dole nebylo řečeno, že někdo z druhé skupiny zemřel, aby se vyhnuli panice, uvedl šerif. Pro případ, že by se nepodařilo zprovoznit výtah, připravovali záchranáři variantu, že turisty z hloubi vytáhnou lanem. To však nebylo třeba. Opraveným výtahem je nakonec vyvezli ve skupinkách po čtyřech.

William Snare, bývalý operátor výtahu v dole, řekl deníku Colorado Springs Gazette, že výtah může přepravovat devět až patnáct lidí. Uvedl, že sestup trvá dvě minuty a návrat na povrch čtyři až pět minut. Podle webových stránek společnosti je vstup do zlatého dolu z roku 1890 srovnatelný s jízdou ve výtahu, navíc se zvuky důlních strojů.

Naposledy došlo k nehodě skoro před čtyřiceti lety

V dole, který je rodinnou turistickou atrakcí již „více než 50 let“, došlo naposledy k nehodě v roce 1986, uvedl Mikesell. Při této nehodě uvázli ve výtahu dva lidé, ale nebyla hlášena žádná smrtelná nehoda.

Návštěvníci dolu Mollie Kathleen si mohou prohlédnout několik odkrytých zlatých žil v jejich přirozeném stavu, uvádí se na webových stránkách. Důl byl pojmenován po Mollie Kathleen Gortnerové, první ženě ve zlatém táboře Cripple Creek, která v roce 1891 našla zlato.

Podíl.