Kriminalisté neobviní dezinformátora Pavla Zítka ze zpronevěry, kvůli níž ho prověřovali. Aktuálně.cz to potvrdila náměstkyně dozorového státního zastupitelství. Kvůli této kauze policie za dramatických okolností zadržela dezinformátora na dálnici. Zítko je momentálně ve vazbě, protože se vyhýbal soudnímu jednání v jiném případu, v němž čelí obžalobě. Skrýval se na Slovensku.

„Nerozumím tomuto úkonu, jsem občan v odporu. Jsem na roveň moci výkonné i moci soudní a smí mě soudit pouze lid,“ vyprávěl Pavel Zítko. Bylo úterý dopoledne 10. října loňského roku, dezinformátor měl pouta na rukou a policie ho před několika okamžiky silou vytáhla auta. Zákroku předcházelo rozbití okna u Zítkova vozu.

Policie zastavila dezinformátora na dálnici D7 na Lounsku. Důvodem byla rychlá jízda. Příslušníci posléze v databázi zjistili, že je na Zítka vydaný zatykač. Protože na výzvy policie ke spolupráci nereagoval, hlídka proti němu zakročila, vnikla do vozu a spoutaného ho odvezla na nejbližší stanici k výslechu.

Proti Zítkovi se vedlo prověřování kvůli podezření, že se dopustil zpronevěry. Aby se mohli kriminalisté v případě posunout, potřebovali jeho výpověď, které se však vyhýbal. Policie nyní případ po necelém roce uzavřela. Jak Aktuálně.cz zjistilo, vyšetřovatelé ho neobviní.

Usnesení o odložení věci

„V předmětné věci policie vydala usnesení, kterým věc odložila,“ potvrdila redakci Alena Chumová, náměstkyně z Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 3, jež prověřování dozorovalo. Policie tak učinila minulý týden. Její závěr není pravomocný, dozorový státní zástupce ho zatím nepotvrdil.

Zítko byl podezřelý ze zpronevěry peněz klientů v zahraniční společnosti Tycoon69, kterou v Česku zastupoval. Obchodní model založila na tom, že klientům nabízela možnost investovat do poukázek na smyšlenou kryptoměnu. Pokud přivedli další zájemce, firma jim měla vyplácet odměny.

Seznam Zprávy v této souvislosti napsaly, že kauzu policie prověřovala už jednou, ale v říjnu 2020 ji odložila. K jejímu novému otevření vedly podle serveru poznatky Finančního analytického úřadu, což je zpravodajská jednotka spadající pod ministerstvo financí. Podezření spočívalo v tom, že firma si vybrané peníze od klientů nechávala.

Ani aktuální prověřování však tuto verzi nepotvrdilo tak, aby mohlo být zahájené stíhání. Policie se kauzou zabývala podrobně, nejméně dvakrát prodloužila lhůtu pro uzavření prověřování. 

Od minulého týdne ve vazbě

Pavel Zítko sedí ve vazbě od 21. srpna. Jejímu uvalení předcházel útěk na Slovensko. Dezinformátor se tam skrýval před obžalobou, v níž se u Okresního soudu v Chomutově zodpovídal z šíření poplašné zprávy v době pandemie nemoci covid-19. Zítko se k hlavnímu líčení nedostavil, naopak odmítl uznat autoritu soudu.

„Policie vyhlásila pátrání po zmiňované osobě, a to na základě zaslaného podkladu od okresního soudu,“ sdělil letos v dubnu mluvčí policie Kamil Marek, když bylo pátrání čerstvě vyhlášené. O Zítkovo zatčení požádala právě chomutovská instance.

O dva měsíce později ho zatkla slovenská policie. Skrýval se v obci Kostoľany pod Tribečom v Nitranském kraji. Obratem putoval do vazby, kde čekal, až české úřady se slovenskými vyřídí detaily jeho vydání. Trvalo to necelé dva měsíce.

„Dnes jsme na společném centru v Hodoníně-Holíči od slovenských kolegů převzali hledaného muže, který je v Česku podezřelý z trestného činu šíření poplašné zprávy. Z Hodonína ho převezli ústečtí policisté k soudu, který rozhodne o jeho vzetí do vazby,“ informovala policie 21. srpna. Chomutovský soud poslal Zítka do vazby kvůli obavě z jeho útěku.

Podíl.