Spisovatelka J. K. Rowlingová mohla už být jednou z téměř osmi stovek členů Sněmovny lordů. Jenže nabídku na šlechtický titul, který k tomuto opravňuje, odmítá. Dostala ji jak od momentálně vládnoucích labouristů, tak od nyní opozičních konzervativců. Třetí nabídka by mohla přijít za její názory ohledně transgender osob.

Jmenování peerem, jak se označuje příslušník britské šlechty s právem na křeslo ve Sněmovně lordů, bylo autorce Harryho Pottera navrženo dvakrát. V příspěvku na síti X uvedla, že „jednou za labouristů a jednou za toryů“. Labouristé se dostali k vládě letos v červenci, kdy vystřídali po čtrnácti letech u moci Konzervativní stranu, nazývanou tradičně toryové.

Rowlingová ještě podotkla, že by peerství „stejně nepřijala“, kdyby jí tato pocta byla nabídnuta potřetí.

Svým postem reagovala Rowlingová na vyjádření bývalé ministryně obchodu a možné budoucí lídryně Konzervativní strany Kemi Badenochové. Ta prohlásila, že by – v případě zvolení stranickou předsedkyní – mohla slavné autorce zajistit místo ve Sněmovně lordů.

Političku k tomu přesvědčil spisovatelčin postoj ke genderu, který kritici ovšem označují za transfobní. V internetové TalkTV Rowlingovou vychvalovala a uvedla, že obě věří, že ochrana žen by neměla být založena na pohlaví, které si samy určily, ale na biologickém pohlaví.

Spor o blokátory puberty

Na pozadí těchto prohlášení se odehrává debata o transgenderu ve Spojeném království. Badenochová, mimo jiné někdejší státní tajemnice pro ženy a rovnost, uvedla totiž také, že se jí „podařilo získat“ peerství pro Hilary Cassovou, nyní už tedy Lady Cassovou.

Přední britská pediatrička před několika měsíci zveřejnila studii, kterou jí zadala britská Národní zdravotní služba (NHS) v reakci na prudký nárůst počtu dětí a mladých lidí, kteří pochybují o své genderové identitě a obracejí se na zdravotnické služby s žádostí o pomoc.

Podle zjištění Cassové a jejího týmu léčba za použití léků na zastavení puberty (takzvaných blokátorů) přináší „velmi podstatná rizika a velmi nízký přínos“. Pediatrička také vyzvala k mimořádné opatrnosti vzhledem k nedostatku spolehlivých údajů o hormonální léčbě.

Letos v květnu tehdejší konzervativní vláda premiéra Rishiho Sunaka vydala nouzové nařízení, které zakazuje předepisování léku na zastavení puberty lidem mladším osmnácti let. Vláda mimo jiné poukazovala na to, že NHS už před rokem přestala až na výjimky tyto medikamenty předepisovat. Zákaz blokátorů puberty následně potvrdil soud. Podporu má toto omezení i od nové labouristické vlády.

„Studie Cassové byla plně odmítnuta celou řadou expertů v této oblasti, včetně světově uznávané lékařské fakulty Yaleovy univerzity,“ kritizovalo soudní rozhodnutí například sdružení TransActual. A Britská lékařská asociace se rozhodla studii Cassové přezkoumat.

Transfobii Rowlingová odmítá, vadí jí zneužívání

Rowlingová zveřejnění studie Hilary Cassové označila za „přelomový okamžik“. Již dříve odmítla, že je transfobní, respektuje prý „právo každého transgenderového člověka žít jakýmkoli způsobem, který je pro něj autentický a pohodlný“, ale chce, aby tito lidé nebyli diskriminováni a zneužíváni. Zmínila v té souvislosti omluvu, kterou by si zasloužily osoby procházející detranzicí, tedy procesem, který předchozí tranzici zvrátí.

Kritiku schytává spisovatelka za názor, že transgenderové ženy by neměly mít přístup do prostor určených pouze pro ženy, jako jsou oddělené šatny nebo toalety. V souvislosti s účastí transgender atletky Valentiny Petrillové na letošní paralympiádě mluvila o podvodu a ptala se, jestli by v tom případě neměl mít opět nárok na medaile i cyklista Lance Armstrong, který o cenné kovy přišel kvůli dopingu.

Obviňování z transfobie se se spisovatelkou „táhne“ od roku 2020, kdy sarkasticky okomentovala článek o „lidech, kteří menstruují“. „Jsem si jistá, že pro takové lidi existovalo nějaké označení. Napovězte mi někdo. Žuny? Žany? Žóny?“ napsala tehdy.

Popudila tím proti sobě mimo jiné Daniela Radcliffa a Emmu Watsonovou, herecké představitele Harryho Pottera a jeho kamarádky Hermiony. „Je jasné, že musíme udělat víc pro podporu transgenderových a nebinárních lidí, ne pro znehodnocení jejich identity,“ napsal například tehdy Radcliffe.

Dvě nabídky

U jiných si Rowlingová sympatie získala, třeba právě u konzervativní političky Kemi Badenochové. Ta v už zmíněném rozhovoru rovněž podotkla, že autorka studie i spisovatelka „tolik bojovaly“ a že potřebují ochranu před „nejrůznějšími podivíny a špatnými lidmi“.

Rowlingová ale zjevně nechce být do politických debat vtažena. Nedlouho po slovech Badenochové následoval její post uvozený větou, že mluvit o nabídkách na peerství se považuje za nezdvořilé, ale „vzhledem k velmi specifickým okolnostem“ udělá výjimku.

Neupřesnila sice, kdy nabídky zazněly, ale lze odvodit, že labouristé je učinili, když byli u vlády, což muselo být před rokem 2010. Tedy v době, kdy Rowlingová ještě mohla psát sérii o kouzelníkovi Harrym Potterovi, která z ní udělala spisovatelskou celebritu. Poslední kniha fantasy ságy Harry Potter a relikvie smrti vyšla v Británii v roce 2007. O rok později mimochodem spisovatelka podpořila milionem dolarů labouristy.

Od Konzervativní strany mohla nabídka přijít kdykoliv v uplynulých čtrnácti letech.

Baronka Rowlingová?

Pokud by Rowlingová přece jen zaujala místo ve Sněmovně lordů, s nejvyšší pravděpodobností by získala titul baronky, spekuluje BBC.

Rowlingová už má několik nejvyšších britských ocenění. V roce 2000 ji královna Alžběta vyznamenala Řádem britského impéria za přínos k dětské literatuře. Je také nositelkou Řádu společníků cti, který může mít vedle samotného britského panovníka jen 65 členů.

Sněmovna lordů, tedy horní komora Parlamentu Spojeného království, přezkoumává právní předpisy přijaté volenou Dolní sněmovnou. Její počátky sahají až do jedenáctého století a většinu své historie byla složena z dědičných šlechticů, přes dvě desítky členů tvoří také anglikánští biskupové. Většina členů je v současnosti jmenována panovníkem, a to na doporučení premiéra.

V souvislosti s vysokým věkem některých zákonodárců je horní komora terčem kritiky kvůli údajné neefektivitě své práce. Současná vláda Keira Starmera oznámila, že připravuje reformu horní komory parlamentu. Měla by odstranit práva dědičných zákonodárců v ní zasedat.

Podíl.