Události: Nová pravidla pro spropitné v Británii (zdroj: ČT24)

Spropitné ve Velké Británii nově hlídá zákon. Částka zůstává dobrovolná, musí se však spravedlivě rozdělit mezi veškerý personál podniku. Zaměstnanci tuto změnu vítají, naopak někteří restauratéři se domnívají, že jim vláda chce tímto způsobem kontrolovat veškeré příjmy.

Britská vláda zavedla jasná pravidla pro odměny pro obsluhu – zákon říká, že peníze si za žádných okolností nesmí nechat zaměstnavatel, což se dříve běžně stávalo. V Británii je totiž zvykem, že v době platebních karet si spropitné restaurace automaticky připočítávají k účtu v rámci servisního poplatku. Jedná se o dvanáct nebo třináct procent, může to však být i dvacet procent. Pokud je tento poplatek dobrovolný, nevztahuje se na něj DPH.

V zákoně je také ještě jedna novinka, podle které si peníze nově musí rozdělit všichni zaměstnanci restaurací nebo hospod. Tedy nejen číšníci, ale třeba i kuchaři či pomocný personál. „Je to způsob, jak spravedlivě rozdělit spropitné mezi obsluhující personál, a musíme být při tom rozumní. Nicméně si myslím, že to odradí zaměstnavatele, aby si ty peníze nechali,“ konstatoval Michael Kill z Asociace nočního průmyslu.

Podle vlády by se nové opatření mělo dotknout až dvou milionů zaměstnanců, pro které by mělo znamenat lepší pracovní podmínky.

Podíl.