Komerční prezentace Aktual.: 21.10.2024 20:51

Praha – Oslavy Roku české hudby 2024 vyvrcholí na začátku prosince Českým týdnem v newyorkské Carnegie Hall, kde vystoupí Česká filharmonie (ČF), Pražský filharmonický sbor (PFS) a Pavel Haas Quartet. V České národní budově na Manhattanu bude připraven doprovodný program včetně Koncertu mladých talentů, který Český týden otevře. Pražský filharmonický sbor navíc zazpívá na Times Square. Novináře o tom dnes informoval generální ředitel ČF David Mareček.

Za Rok české hudby je považovaný každý rok zakončený číslem čtyři. Bývá věnován české hudbě, protože na něj připadají výročí Antonína Dvořáka (1841-1904), Leoše Janáčka (1854-1928), Bohuslava Martinů (1890-1959) nebo Josefa Suka (1874-1935). Ústředním motivem letošního Roku české hudby je oslava 200 let od narození Bedřicha Smetany.

ČF společně se svým šéfdirigentem a hudebním ředitelem Semjonem Byčkovem připraví tři samostatné programy. Trojici instrumentálních koncertů Antonína Dvořáka postupně přednesou špičkoví sólisté – americký violoncellista Yo-Yo Ma, americký houslista Gil Shaham a v Americe žijící pianista s ruskými kořeny Daniil Trifonov.

Provedení symfonických básní Vyšehrad, Vltava a Šárka ze Smetanovy Mé vlasti bude možné 4. prosince sledovat také on-line na webových stránkách a YouTube kanálu České filharmonie.

„Naším cílem je představit Českou filharmonii nejen z pohledu vrcholné kulturní reprezentace, ale také jako moderní instituci, která umí přitažlivě a bezprostředně oslovit nejširší publikum. Chceme také širší veřejnosti představit našeho šéfdirigenta a hudebního ředitele Semjona Byčkova, který v práci s orchestrem navázal na úsilí Jiřího Bělohlávka a v posledních letech přivedl Českou filharmonii mezi absolutní světovou elitu,“ uvedl Mareček.

V dalších večerech zazní Mahlerova Pátá symfonie a Glagolská mše Leoše Janáčka, ve které se k ČF připojí PFS. K účasti na koncertech přizvala ČF studenty londýnské Královské hudební akademie a absolventy Národního studentského orchestru USA při Carnegie Hall. Ti spolu se členy Orchestrální akademie České filharmonie vystoupí na zahajovacím komorním koncertu 2. prosince v České národní budově a v řadách orchestru zasednou také během všech tří hlavních koncertů rezidence.

V České národní budově se ve spolupráci s Českým centrem a Generálním konzulátem ČR v New Yorku uskuteční také třídenní filmový festival a výstava Allegro Forte fotografky Štěpánky Stein a výtvarnice Vendy Mlejnské.

PFS vystoupí také v samostatném koncertu. Pod taktovkou Lukáše Vasilka a ve společnosti předního českého tenoristy Pavla Černocha představí hudbu Petra Ebena, Leoše Janáčka, Antonína Dvořáka, Bohuslava Martinů a Jana Nováka. Českou hudbu uvede v New Yorku i Pavel Haas Quartet. Jeden z nejúspěšnějších českých komorních souborů provede skladby Josefa Suka, Bedřicha Smetany a Leoše Janáčka.

ČF na třídenní newyorskou rezidenci naváže dvěma koncerty v kanadském Torontu. V metropoli provincie Ontario orchestr naposledy vystoupil před 40 lety.

jir rdo

Podíl.
Exit mobile version