Komerční prezentace Aktual.: 19.10.2024 20:04

Stockholm – Tenista Jiří Lehečka postoupil na turnaji v Antverpách do finále a zahraje si o druhý titul v sezoně a kariéře. Dvaadvacetiletý rodák z Mladé Boleslavi porazil v semifinále Američana Marcose Girona za hodinu 57 minut 6:3, 4:6, 6:2. V neděli narazí v boji o titul na Španěla Roberta Bautistu. Patrik Rikl a Petr Nouza postoupili ve Stockholmu do finále čtyřhry a poprvé si na okruhu ATP zahrají o titul. V semifinále porazili dvakrát 6:4 turnajové dvojky Huga Nyse a Jana Zieliňského z Polska. Karolína Muchová do finále turnaje v čínském Ning-po nepostoupila. Z utkání s Ruskou Mirrou Andrejevovou dnes odstoupila kvůli zranění kyčle za stavu 2:6, 0:1.

Třiatřicátý hráč světa Lehečka, který plní v Antverpách roli nasazené pětky, se probojoval do třetího finále turnaje ATP v kariéře. Vloni ve americkém Winston-Salemu neuspěl, letos v australském Adelaide porazil v boji o titul Brita Jacka Drapera.

Lehečka se utká s Bautistou popáté, zatím s ním má bilanci 1:3. Se šestatřicetiletým Španělem letos prohrál v září ve skupinové fázi Davis Cupu, před třemi týdny v Pekingu ho ale porazil 3:6, 6:2, 6:1.

Svěřenec trenéra Michala Navrátila zdolal nasazenou osmičku Girona potřetí v kariéře. Američana předčil v poměru vítězných míčů 33:19, pomohlo mu také sedm es.

Lehečka získal první set díky brejku ve čtvrté hře. Ve druhé sadě sice český tenista odvrátil ve čtvrtém gamu dva brejkboly, Giron si ale za stavu 5:4 vypracoval další šanci, tu proměnil a získal i celý set.

„Marcos hrál neuvěřitelně, zvlášť ve druhém setu,“ řekl Lehečka. „Několikrát jsem zůstal beze slov z toho, co předvedl. Z vítězství mám proto velkou radost. Jsem rád, že jsem to zvládl. Byla to tvrdá bitva,“ uvedl český tenista.

Rozhodující třetí sada už patřila Lehečkovi. Díky brejku v úvodní hře utekl brzy do vedení 2:0 a další brejk přidal v pátém gamu. Utkání zakončil prvním využitým mečbolem.

„Po druhém setu jsem si říkal, že nehraju špatně, ale on hrál neuvěřitelně od základní čáry. Věděl jsem, že musím využít každou šanci, kterou mám, abych se prosadil a byl agresivní. Jeho druhé podání byla jediná šance, tak jsem se toho snažil využít a vyšlo to,“ řekl Lehečka.

Rikl s Nouzou jsou ve Stockholmu poprvé ve finále čtyřhry na okruhu ATP

Pro pětadvacetiletého Rikla i o rok staršího Nouzu jde o životní úspěch, dosud si o titul zahráli pouze na nižších úrovních. Ve Stockholmu ve finále nastoupí buď proti nejvýše nasazené finsko-britské dvojici Harri Heliövaara, Henry Patten, nebo Nizozemcům Tallonu Griekspoorovi, Bartu Stevensovi.

Zraněná Muchová vzdala v Ning-po semifinále s Andrejevovou

Tenistka Karolína Muchová do finále turnaje v čínském Ning-po nepostoupila. Z utkání s Ruskou Mirrou Andrejevovou dnes odstoupila kvůli zranění kyčle za stavu 2:6, 0:1. Sedmnáctiletá Andrejevová, které předtím vzdala zápas také Barbora Krejčíková, se střetne ve finále s krajankou Darjou Kasatkinovou. Ta postoupila po skreči Španělky Pauly Badosaové, proti níž vyhrála první set 6:4.

Osmadvacetiletá Muchová přišla o šanci dostat se do druhého finále za sebou. Před dvěma týdny bojovala neúspěšně o titul v Pekingu, kde nestačila v rozhodujícím utkání na Američanku Coco Gauffovou. Předtím byla v semifinále grandslamového US Open.

Olomoucká rodačka, která vynechala první polovinu sezony kvůli zranění zápěstí, nevstoupila do prvního utkání s Andrejevovou dobře. Ztratila úvodní dva servisy a manko 0:4 už v závěru nesmazala.

Ve druhé sadě odehrála Muchová už jen game. Poté, co se Andrejevová ujala vedení 1:0, česká tenistka přešla k síti a duel vzdala. Andrejevová bude bojovat o druhý titul v kariéře. V červenci uspěla na antukovém turnaji v rumunském Iasi.

Nadal na exhibici v Rijádu prohrál zřejmě poslední utkání s Djokovičem

Loučící se tenisová hvězda Rafael Nadal prohrál zřejmě poslední utkání s dlouholetým rivalem Novakem Djokovičem na exhibici v Rijádu. Osmatřicetiletý Španěl, jenž po sezoně ukončí kariéru, podlehl v duelu o třetí místo o rok mladšímu Srbovi 2:6, 6:7.

Finále exhibičního Six Kings Slamu o rekordní prémii šest milionů dolarů vyhrál Ital Jannik Sinner. První hráč světového žebříčku zdolal dvojku Španěla Carlose Alcaraze 6:7, 6:3, 6:3.

Nadal předem zápas popsal jako „nostalgickou záležitost“, na kurtu ale předvedl tradiční bojovnost. Ve druhém setu odvrátil v desáté hře při Djokovičově podání mečbol a dotáhl zápas do tie-breaku, v něm už ale vítězi rekordních 24 grandslamových trofejí podlehl 5:7.

Definitivní tečku za kariérou udělá Nadal v listopadu na finálovém turnaji Davisova poháru.

Výsledky tenisových turnajů

(řazeno podle výšky dotace)

Turnaj mužů v Almaty (tvrdý povrch, 1,117.465 dolarů):

Dvouhra – semifinále:

Diallo (Kan.) – F. Cerúndolo (4-Arg.) 6:4, 6:2, Chačanov (3-Rus.) – Vukic (Austr.) 6:7 (3:7), 6:3, 6:4, Diallo (Kan.) – F. Cerúndolo (4-Arg.) 6:4, 6:2.

Turnaj žen v Ning-po v Číně (tvrdý povrch, dotace 922.573 dolarů):

Dvouhra – semifinále:

M. Andrejevová (Rus.) – Muchová (ČR) 6:2, 1:0 skreč, Kasatkinová (5-Rus.) – Badosaová (8-Šp.) 6:4 skreč.

Turnaj mužů ve Stockholmu (tvrdý povrch, dotace 767.455 eur):

Dvouhra – semifinále:

Dimitrov (3-Bulh.) – Griekspoor (7-Niz.) 2:6, 7:5, 6:4, Paul (4-USA) – Wawrinka (Švýc.) 6:3, 6:2.

Čtyřhra – semifinále:

Nouza, Rikl (ČR) – Nys, Zieliňski (2-Pol.) 6:4, 6:4.

Turnaj mužů v Antverpách (tvrdý povrch, dotace 767.455 eur):

Dvouhra – semifinále:

Lehečka (5-ČR) – Giron (8-USA) 6:3, 4:6, 6:2, Bautista (Šp.) – Gaston (Fr.) 6:3, 6:4. 

Tenisová exhibice mužů Six Kings Slam v Rijádu:

Finále:

Sinner (It.) – Alcaraz (Šp.) 6:7 (5:7), 6:3, 6:3.

O 3. místo:

Djokovič (Srb.) – Nadal (Šp.) 6:2, 7:6 (7:5).
 

Podíl.
Exit mobile version