Komerční prezentace Aktual.: 21.10.2024 17:51

Praha – Praktičtí lékaři pro dospělé a pro děti odvolali svůj protest, který plánovali na konec října. Ministerstvo zdravotnictví (MZd) upraví úhradovou vyhlášku, která rozděluje peníze na rok 2025, podle jejich požadavků. Po jednání s ministrem zdravotnictví Vlastimilem Válkem (TOP 09) to řekl předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka. S ambulantními specialisty budou zástupci ministerstva zdravotnictví jednat v úterý. Dohoda o zvýšení plateb pro praktické lékaře se jich netýká.

Na příští rok počítá úhradová vyhláška s příjmy veřejného zdravotního pojištění necelých 530 miliard korun. Péče praktických lékařů by měla přijít zhruba na 30,6 miliardy korun. Meziročně měly příjmy ordinací praktických lékařů vzrůst o 2,8 procenta, žádali 3,3 procenta, což podle Šonky bude nově splněno.

„Dodatečné prostředky pocházejí z rezervy určené pro centrovou léčbu. Nadále tak plníme vládní usnesení o vyrovnané úhradové vyhlášce,“ uvedl ministr Válek. Úhrada od zdravotních pojišťoven se ordinacím podle ředitele odboru regulace cen a úhrad MZd Tomáše Trocha navýší prostřednictvím koeficientů, kterými se zohledňuje náročnost menších dětí nebo starších pacientů.

Protestní uzavření ordinací na 29. a 30. října, kdy jsou podzimní prázdniny, oznámili minulý týden praktičtí lékaři pro dospělé a pro děti, ambulantní specialisté se k němu připojili.

Návrh vyhlášky kritizovala také Asociace českých a moravských nemocnic sdružující menší regionální zařízení, které vadí rozdíl mezi úhradami péče pro ně a fakultní nemocnice za stejnou péči. Také nízký růst úhrad považují za protiústavní, zvažují podání k Ústavnímu soudu. K nespokojeným segmentům se v pátek přidaly i laboratoře, jejich asociace vyzvala ministra k jednáním.

Podíl.
Exit mobile version