Komerční prezentace Aktualizace: 5.07.2024 16:41

Karlovy Vary – Režisérka Zora Cejnková dnes na karlovarském festivalu představila cenu určenou na podporu začínajících filmařek, scenáristek a výtvarnic. Jmenuje se Česká Leonarda a má motivovat a podpořit autorky v úsilí o kvalitní audiovizuální díla zajímavá pro české producenty i pro zahraniční trhy. Také chce tvůrčí práci filmařek zviditelnit a tak ještě více prosazovat českou audiovizuální tvorbu. Cejnková to dnes řekla při zahájení prvního ročníku ceny.

Podnětem pro vytvoření ceny pro filmařky byla vlastní zkušenost Cejnkové, která získala mimo jiné evropskou cenu EBU Creative Forum, když sama začínala. A jak říká, bylo to těžké. „Já jsme si to zapamatovala a v roce 2020 jsem se k té myšlence vrátila a řekla jsem si, že bych chtěla něco udělat pro ostatní ženy. Že bych jim chtěla dodat odvahu k tomu, aby se zabývaly náročnějšími tématy a nestály při zdi. A aby zkusily udělat něco jiného a náročnějšího. Když to nezkusíte, tak to prostě nikdy nevznikne,“ řekla dnes Cejnková ČTK.

Projekt ocenění Česká Leonarda vzniká pod záštitou ministerstva kultury, které přislíbilo finanční podporu, hejtmana Karlovarského kraje Petra Kulhánka (za STAN), podporu má i od Asociace režisérů, scenáristů a dramaturgů nebo Asociace producentů v audiovizi (APA).

Podle údajů APA byl podíl žen u režie celovečerních hraných filmů v posledních pěti letech 14 procent Podle Cejnkové kvůli takovému nepoměru chybí ženský podhled na řadu témat.

Cena Česká Leonarda je určena scenáristkám, režisérkám a výtvarnicím, které pracují na audiovizuálních dílech. O cenu mohou autorky usilovat přihlášením námětu svého díla určeného pro kina a televize všech formátů a pro web.

Laureátky získají stipendium 200.000 korun u hraného filmu nebo 100.000 korun u dokumentárního nebo experimentální či webového formátu. Umožní jim to soustředěně a konzistentně pracovat na vývoji díla do podoby první verze literárního scénáře (hraná a animovaná tvorba), kompletního realizačního scénáře (dokumentární tvorba) a literárně-realizačního scénáře (experiment, nové TV formáty a webové formáty).

 

Podíl.
Exit mobile version