Aktualizace: 30.06.2024 15:07

Karlovy Vary – Americký režisér a producent Steven Soderbergh přijel na Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech, na němž uvedl svůj nově sestříhaný snímek Mr. Kneff zařazený do sekce Touha stát se Indiánem: Kafka a film. Sekcí se festival připojuje k připomínkám sta let od úmrtí spisovatele Franze Kafky a Soderbergh v ní 1. července osobně představí svůj další film Kafka, který později přetvořil právě na snímek Mr. Kneff.

„Kdybych to (nové úpravy) neudělal já, tak bych si najal právníka, aby toho člověka zažaloval. Ale udělal jsem je já, protože to bylo třeba,“ uvedl tvůrce, který je znám tím, že pozvání na podobné akce přijímá velmi zřídka. Organizátorům karlovarského festivalu podle uměleckého ředitele festivalu Karla Ocha slíbil, že přijede, až se mu podaří sestříhat novou verzi filmu Kafka.

Film Kafka natočil Soderbergh v roce 1991 v Praze s Jeremy Ironsem v titulní roli. Jedná se o mysteriózní drama kombinující skutečný život hlavního hrdiny s fikcí. Třicet let po vzniku filmu se režisér rozhodl původní verzi přetvořit v nový snímek.

Mr. Kneff je do Prahy roku 1919 zasazený příběh spisovatele, jenž ze svého bezvýchodného zaměstnání učinil inspiraci vlastní literární tvorby. V jeho nové verzi Soderbergh přeskládal strukturu vyprávění a nechal obarvit některé scény, aby jasněji odlišil skutečnost od protagonistovy imaginace. Změny doznal i hudební doprovod, mimo jiné přibyla instrumentální verze písně Enter Sandman od skupiny Metallica.

„Snímek Mr. Kneff je tak oproti původnímu filmu o poznání surreálnější a odcizený,“ uvedli pořadatelé festivalu.

Soderbergh vstoupil razantně do filmového světa v roce 1989 svým debutem Sex, lži a video, který získal na MFF v Cannes Zlatou palmu. Mezi jeho úspěšné snímky patří například Erin Brockovich, kriminální drama Traffic – nadvláda gangů nebo třídílná krimikomedie Dannyho parťáci. U mnoha svých filmů se vedle scénáře a režie ujímá i role kameramana nebo střihače.

Dalšími snímky v „kafkovské sekci“ festivalu jsou například Proces Orsona Wellese, Postava k podpírání Pavla Juráčka, Nájemník Romana Polanského, Interview Federika Felliniho nebo Amerika Vladimíra Michálka.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.