Aktualizace: 30.06.2024 11:51

Tel Aviv – Izraelské síly zabily nejméně šest Palestinců a zničily několik domů, když postupovaly hlouběji do čtvrti Šudžája na východě města Gaza a v Rafáhu na jihu Pásma Gazy. S odvoláním na místní obyvatele to uvedla agentura Reuters.

Izraelské tanky vypálily granáty na několik domů ve čtvrti Šudžája, takže rodiny zůstaly uvězněny uvnitř a nemohly odejít, uvedli místní obyvatelé. Izraelská armáda tvrdí, že jednotky operující ve čtvrti v uplynulém dni zabily několik palestinských ozbrojenců, lokalizovaly sklady zbraní a zasáhly vojenskou infrastrukturu.

Armáda v sobotu oznámila smrt dvou izraelských vojáků na severu Gazy.

Ozbrojené křídlo radikálního hnutí Hamás, které Západ považuje za teroristické, a jeho spojenec, Palestinský islámský džihád, hlásilo prudké boje v Šudžáje a Rafáhu. Palestinští bojovníci podle nich vypálili protitankové a minometné střely proti izraelským silám.

Více než osm měsíců po zahájení izraelské vzdušné a pozemní ofenzivy v Pásmu Gazy militanti pokračují v útocích na izraelské síly v oblastech, o kterých izraelská armáda tvrdila, že je ovládla už před několika měsíci, poznamenal Reuters. Dodává k tomu, že navzdory úsilí arabských zprostředkovatelů, podporovaných Spojenými státy, se zatím nepodařilo zajistit příměří.

Hamás tvrdí, že jakákoli dohoda musí ukončit válku a přinést úplné stažení Izraele z Pásma Gazy. Izrael naopak uvádí, že bude akceptovat pouze dočasné pauzy v bojích, dokud hnutí Hamás, které v Pásmu Gazy vládne od roku 2007, nebude zničeno.

V Rafáhu, který leží poblíž hranice s Egyptem, se izraelské tanky protlačily hlouběji do několika čtvrtí na východě, západě a ve střední části města. Palestinští zdravotníci uvedli, že při izraelském útoku na dům v centru města bylo zabito šest lidí. Mrtvým, kteří patřili k členům jedné rodiny a jejichž těla byla zahalena v bílých rubáších, se dnes poklonily desítky příbuzných. Ti pak těla odnesli do připravených hrobů. Místní obyvatelé tvrdí, že izraelská armáda také zapálila mešitu v centru Rafáhu.

Izrael uvedl, že jeho vojenské operace v Rafáhu jsou zaměřeny na vymýcení posledních ozbrojených sil Hamásu. Izraelská armáda dnes uvedla, že její síly pokračují v přesně zaměřených operacích v Rafáhu, zabily několik ozbrojenců při různých střetnutích a že likvidují tunely.

Válka v Pásmu Gazy vypukla, když ozbrojenci Hamásu loni 7. října při teroristickém útoku vtrhli do jižního Izraele, kde zabili kolem 1200 lidí a odvlekli více než 250 rukojmích. Při izraelské ofenzivě, zahájené v odvetě, přišlo o život téměř 38 000 lidí, tvrdí ministerstvo zdravotnictví v Pásmu Gazy, ovládané Hamásem. Ministerstvo nerozlišuje mezi bojovníky a civilisty, ale úředníci tvrdí, že většina mrtvých jsou civilisté. V Gaze bylo zabito více než 300 izraelských vojáků a Izrael tvrdí, že nejméně třetinu mrtvých Palestinců tvoří bojovníci.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.