Reportéři ČT: Razie v pražském dopravním podniku (zdroj: ČT)

Dozorčí rada DPP se v pondělí mimořádně sešla kvůli aktuálním obviněním z korupce při zadávání veřejných zakázek. Rada z funkce odvolala předsedu představenstva a generálního ředitele Petra Witowského. Ve vedení skončil také Marek Kopřiva a Jiří Špička. Vyšetřování se týká zakázky na bezpečnostní systém pro pražské metro. Policie obvinila čtrnáct osob, včetně členů vedení a podnikatelů. Reportéři ČT mapovali, o co v nyní zahájeném vyšetřování jde – kdo měl koho uplácet a proč. A že úplatky podle policejních poznatků šly až do výše mnoha milionů korun. Reportáž zpracovaly Adéla Paclíková a Jevhenija Vachničenko.

Policie tvrdí, že v dopravním podniku mělo docházet k poměrně rozsáhlému rozdávání úplatků. Peníze měli dostávat jeho zaměstnanci, přičemž někteří z nich pravidelně.

Mezi obviněnými jsou mimo jiné odvolaní členové představenstva podniku Marek Kopřiva a Jiří Špička a člen dozorčí rady Jan Marek, který již na funkci rezignoval. Mezi zadrženými skončil i nyní již odvolaný generální ředitel podniku Petr Witowski. „Byl jsem propuštěn bez obvinění, takže si myslím, že kdyby policie nějaká podezření měla, tak by mě nepropustili,“ sdělil Witowski v pátek. Tehdy ještě netušil, že v pondělí ve vedení DPP skončí.

Obvinění se týkají zakázky z roku 2010 na komplexní bezpečnostní systém pro pražské metro, který zahrnuje například požární systémy, signalizaci a kamery. Plnění zakázky pokračuje dodnes a detektivové mají za to, že obvinění se pokusili navýšit původní několikamiliardovou zakázku o stovky milionů korun, aniž by musela být vypsána nová soutěž. Podle policie se uplácení týkalo zejména zástupců DPP, kteří měli být motivováni k tomu, aby tuto částku zahrnuli do původní zakázky.

Za stěžejní a klíčový důkaz považuje policie excelovou tabulku, do které si uplácející podnikatelé zapisovali úplatky, přičemž tyto údaje párovali s dalšími informacemi, které detektivové našli. Policisté také disponují částečnou výpovědí jednoho z obviněných v kauze Dozimetr, který se rozhodl s policií spolupracovat.

Navýšení hodnoty plnění zakázky

Vedle zaměstnanců DPP jsou obvinění také podnikatelé, kteří se měli na uplácení podílet. Především se jedná o Jindřicha Špringla staršího a jeho syna Jindřicha Špringla mladšího. Oba jsou představitelé firmy Analogia, která je obviněná z trestné činnosti. Právě u Špringla mladšího našli detektivové podle serveru novinky.cz zásadní důkaz – tabulku, do které si podnikatelé poznamenávali, komu a v jaké výši rozdali úplatky.

Právě společnost Analogia měla uplácet, aby mohla novou zakázku vměstnat do té staré z roku 2010 a nemusela být tak znovu soutěžena. Celkově šlo o částku 500 milionů navíc a jednalo se o dodávky bezpečnostních kamer a radiostanic.

Další obviněnou firmou je AŽD, která měla dodávat komplexní bezpečnostní systém do pražského metra. Mluvčí firmy s odkazem na mlčenlivost na dotazy neodpověděla.

Hotovost i lístky na fotbal

Policie z přijetí úplatku podezírá personálního ředitele Jiřího Špičku. Podle policejního usnesení šlo celkem o 10,6 milionu korun, které měl přijmout v průběhu let 2018 až 2022. Úplatky, které měl dostat, se dělí na dvě části. První balík obsahuje částku 10,3 milionu korun, kterou měl Špička obdržet v hotovosti. Zbylých 300 tisíc měl dostat ve vstupenkách na fotbal a na různé kulturní akce. Špička s ohledem na policejní vyšetřování odmítl obvinění, kterým čelí, komentovat.

Úplatek v hodnotě stovek tisíc měl vzít také technický ředitel Marek Kopřiva. Za úplatek neměl klást odpor návrhu na rozšíření služeb společnosti Analogia v rámci zakázky na bezpečnostní systém.

Policie obvinila také podnikatele Pavla Dovhomiliju, který s policií spolupracuje, a vypovídá. Svou částečnou výpovědí policii pomohl tím, že řekl, jakým způsobem mělo docházet k ovlivňování projektů. Kromě toho také sdělil, že měl zprostředkovat úplatek bezpečnostnímu řediteli Bogdanu Frajtovi, který je rovněž v této kauze trestně stíhaný. Mělo jít o úplatek v hodnotě 200 tisíc korun a opět se týkal společnosti Analogia.

„Je mi kladeno za vinu, že jsem se měl údajně dopustit přečinu a to před čtyřmi lety. Cítím se nevinen, a proto jsem podal proti usnesení o zahájení trestního stíhání stížnost, a i nadále budu využívat všechna práva obhajoby své osoby,” sdělil Frajt.

Souvislost s Dozimetrem

Aktuální kauza má souvislost s kauzou Dozimetr, kvůli které detektivové na DPP a pražském magistrátě zasahovali před dvěma lety. Tehdy byla obviněna řada lidí, včetně vlivného náměstka pražského primátora z hnutí STAN Petra Hlubučka. Vedle Hlubučka byl podle detektivů hlavní postavou celé skupiny zlínský podnikatel Michal Redl.

Podle policie skupina okolo Hlubučka a Redla cíleně ovlivňovala zakázky dopravního podniku, kdy byli oslovováni podnikatelé, kteří měli s podnikem dlouhodobé smlouvy. Po firmách byl požadován poplatek, aby o smlouvy nepřišli.

Hlavní část kauzy Dozimetr je v současné době před soudem. Mezi stíhanými jsou i jména těch, kteří se objevují v novém vyšetřování. Například již zmínění podnikatelé Pavel Dovhomilija nebo Jindřich Špringl.

Obě větve má spojovat způsob ovlivňování některých zakázek. Kriminalisté oficiálně uvedli jen minimum informací. Detaily zveřejněné novináři o Dozimetru unikly ze spisu.

Vyšetřovatelé se v souvislosti s dozimetrem zabývali právě i zakázkou na komplexní bezpečnostní systém do metra. Součástí obžaloby, která už leží před soudem, je totiž i pokus o podplacení jednoho ze členů dozorčí rady dopravního podniku. Sám policii ohlásil, že se jej podnikatelé snaží kvůli tomuto projektu podplatit.

Audit

Zakázkou na komplexní bezpečnostní systém se v uplynulých letech zabývali také auditoři dopravního podniku. Náměstek primátora Zdeněk Hřib (Piráti) veřejně prohlásil, že šéf dopravního podniku Petr Witowski na pochybnosti kolem projektu dostatečně nereagoval. „Na projekt Komplexní bezpečnostní systém metra byl v roce 2019 udělán audit a ředitel Witovski měl dost času na to, aby s tím něco udělal,“ sdělil Hřib.

„K dnešnímu dni jsou veškerá nápravná opatření, jak z auditu z roku 19, tak z auditu roku 22, splněna,“ oponoval Witowski.

Bývalý náměstek pro dopravu Adam Sheinherr (Praha sobě) sdělil, že po vypracování auditu z roku 2019 byla provedena nápravná opatření a auditor sám neprezentoval nic, co by mělo vést k podání trestního oznámení.

Teď má magistrát na stole nejnovější audit, který popisuje celý kontrakt včetně navýšení ceny mezi lety 2020 a 2022, tedy za současného vedení dopravního podniku. A rovněž v době, o kterou se také detektivové zajímají při mapování úplatků. V auditní zprávě z roku 2024 se píše, že „v období let 2020 až 2022 představenstvo Dopravního podniku Praha navýšilo hodnotu plnění zakázky komplexního bezpečnostního systému o plnění v hodnotě nejméně 796,7 mil. Kč, které však mohlo být zadáno samostatnou veřejnou zakázkou“.

„Představa, že představenstvo nebo generální ředitel je informován o sto procentech věcí, a ví, co se mu tady děje v jedenáctitisícové organizaci jako v každé kanceláři, tahle ta představa je mylná,“ odpověděl Witowski na dotaz, zda má podnik pod kontrolou.

Podíl.