Aktualizace: 30.06.2024 18:15

Atény – Řečtí hasiči bojují druhým dnem s požáry na řadě míst země, práci jim ztěžuje silný vítr. O víkendu vypuklo v Řecku vlivem horkého a větrného počasí množství požárů a lidé dostali doporučeno, aby se nevydávali do lesnatých oblastí. Informovala o tom dnes agentura Reuters. S požáry se potýká i Turecko, hasiči je ale většinou zvládají likvidovat.

Desítky hasičů v plné výstroji, podporovaných 23 hasicími letadly, se snaží zkrotit požár v řídce osídlené oblasti poblíž města Keratea, asi 35 kilometrů jižně od řecké metropole. Úřady nařídily evakuaci obyvatel.

S dalším požárem se hasiči potýkají u města Stamata severně od Atén, kde hoří hustý borový les. Části metropole pokryl tento požár dýmem, lidská obydlí však neohrozil.

Hasiči nadále zasahují na ostrově Serifos, kde v sobotu vypukl požár nízké vegetace a vlivem silného větru se rychle rozšířil, poškodil domy a vyžádal si evakuaci několika vesnic. Starosta ostrova Kostas Revinthis řecké televizi sdělil, že požár měl v jednu chvíli 15 kilometrů na délku a že zasáhl domy a jiné budovy.

Jiný lesní požár v národním parku Parnitha severně od Atén se podle úřadů k dnešnímu ránu zmírnil.

Lesní požáry jsou v této středomořské zemi běžné, ale jejich ničivost se zvyšuje s tím, jak jsou letní měsíce teplejší a sušší, což vědci vysvětlují postupující změnou klimatu. Po loňském létě, kdy požáry donutily zhruba 19.000 lidí opustit ostrov Rhodos a kdy na severu pevniny zabily 20 osob, Řecko letos zintenzivnilo přípravy na zásahy proti požárům tím, že najalo více personálu a posílilo výcvik.

S požáry se potýká i sousední Turecko, za sobotu jich po celé zemi vypuklo 44. Většinu se podařilo uhasit. České Ministerstvo zahraničních věcí (MZV) dnes varovalo české turisty před požáry na jihozápadě země v oblasti Izmiru. Většinu z nich sice už místní hasiči uhasili a podle tureckých úřadů nehrozí bezprostřední ohrožení, mohou ale vznikat krátkodobé výpadky služeb.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.