Komerční prezentace Aktual.: 18.09.2024 07:12

Praha – Povodňových stavů v Česku dál ubylo blízko ke stovce, ještě po půlnoci jich bylo zhruba o 20 víc a v úterý ráno 160. Stupeň ohrožení zůstával dnes ráno na 26 místech, zejména na jihočeských řekách, Dyji, Moravě a dolním Labi. Hladiny již většinou kulminovaly, vzestup se ještě čeká na jihu Čech a Labi. Vyplývá to z údajů na webu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před 07:00.

 

Rozsáhlé a ničivé záplavy od víkendu sužují zejména Moravskoslezský kraj a sever Olomouckého kraje, s výjimkou západu severozápadu Čech se ale toky rozvodnily v celé republice. Dnes před 07:00 bylo 104 míst s dosaženým povodňovým stupněm. V neděli odpoledne, kdy byla situace nejhorší, jich bylo víc než 270. Nejvyšší povodňový stupeň ohrožení tehdy platil zhruba na 120 místech. Na desítkách měřicích míst se hladiny a průtoky dostaly na úroveň označovanou za extrémní povodeň, která odpovídá padesátileté vodě.

 

Briefing  po zasedání Krajského krizového štábu Moravskoslezského kraje

V Jihočeském kraji platily dnes dvě hodiny po půlnoci nejvyšší povodňový stupeň na 11 místech, zejména na Blanici a řece Lužnici, který protéká rybníkem Rožmberk na Jindřichohradecku. Jeho kapacita se v úterý naplnila a voda začala odtékat i bezpečnostním přelivem.

Hladina Lužnice pod Rožmberkem by ale neměla dosáhnout úrovně padesátileté vody. Znamená to, že by se řeka nijak výrazně nevylila do měst, která podél Lužnice jsou. Týká se to především Veselí nad Lužnicí, Soběslavi a Plané nad Lužnicí. Po úterním večerním zasedání krajské povodňové komise to řekl jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS).

Povodně si zatím vyžádaly tři lidské životy, dalších sedm lidí se pohřešuje. Policie při záplavách zaznamenala tři případy rabování a 17 přestupků proti krizovému zákonu, uvedl po úterním jednání krizového štábu ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

 

Podíl.
Exit mobile version