Aktual.: 20.09.2024 11:38

Horažďovice (Klatovsko) – Automobilový jezdec Dominik Stříteský může na nadcházející Rallye Pačejov ukončit dlouholetou nadvládu Jana Kopeckého a Václava Pecha v mistrovství České republiky. Před závěrečnou soutěží seriálu má Stříteský náskok 52 bodů na průběžně druhého Adama Březíka, Kopecký je ještě bod zpět. Pokud pilot týmu Auto Podbabská Škoda Mol získá na západě Čech alespoň osm bodů, sesadí Kopeckého z trůnu a získá premiérový domácí titul.

Poslední, kdo dokázal v MČR porazit Kopeckého nebo Pecha, byl v roce 2011 Roman Kresta. V dalších letech už kralovala jen zkušená dvojice. Kopecký má na kontě deset titulů, Pech osm. Letos ale s největší pravděpodobností sbírku svých úspěchů nerozšíří, Stříteskému k zisku osmi bodů stačí skončit celkově devátý, nebo v jedné z etap dojet do 4. místa. Teoreticky tak může slavit již v sobotu, po první části 45. ročníku Rallye Pačejov.

„Dominik je kousek od titulu a fakt si to zaslouží,“ řekl Kopecký po srpnové Barum rallye, na které skončit devátý a přišel o reálnou šanci na obhajobu titulu. „Jsem rád, že mladá generace potvrzuje nástup. Teď se ale těším na Rallye Pačejov. Kluci, mladé pušky, jsou fakt rychlí, ale my jsme letos ještě nevyhráli, takže to zkusíme na Pačejově,“ uvedl dvaačtyřicetiletý jezdec na sociálních sítích.

Program soutěže tentokráte poznamenal termín krajských a senátních voleb. Poprvé v historii tak nezačne na startovní rampě, ale posádky odstartují v sobotu přímo z časové kontroly v servisu. Na začátek je navíc čeká dvakrát rychlostní zkouška „Muničák“, která vede mimo obydlené oblasti. Až po 14. hodině, kdy končí volby, se začne uzavírat trať vedoucí přes obce. V první i ve druhé etapě je na programu šest měřených testů.

Nedávné povodně, které poznamenaly život na řadě míst Česka, rallye neovlivnily. „Měli jsme štěstí, že to naši oblast jihozápadních Čech úplně nezasáhlo. Srážky skončily ve středu, ale jsem přesvědčený, že do začátku závodu, budou všechny tratě připraveny. A budou sjízdné tak, aby se na nich dalo závodit,“ řekl ředitel rallye Pavel Štípek České televizi.

Průběžné pořadí MČR: 1. Stříteský 237,5 b., 2. Březík 185,5, 3. Kopecký 184,5, 4. Cais (všichni Škoda Fabia RS) 178,5, 5. Mareš (Toyota GR Yaris) 143,5, 6. Jirásek (Škoda Fabia R5) 102.

 

Podíl.