Interview ČT24 s V. Rakušanem (zdroj: ČT24)

Vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) věří, že Starostové budou s Piráty i po jejich odchodu z vlády nadále spolupracovat. V Interview ČT24 vyzval ke zklidnění situace. V případě oficiální nabídky je jeho hnutí STAN připraveno vést ministerstvo pro místní rozvoj.

Podle Rakušana je nyní nutné, aby vláda byla rychle akceschopná, s čímž se ztotožnil i prezident Petr Pavel. „Máme na Pražském hradě někoho, kdo situaci bere velmi klidně, a to, že pozval předsedy všech politických stran, já považuji za skvělý zklidňující signál a já za Starosty a nezávislé bych se na tom zklidnění celé atmosféry chtěl moc spolupodílet,“ řekl.

Starostové kandidovali s Piráty ve sněmovních volbách společně i proto, že jim fungovala ideová příbuznost. Rakušan v této souvislosti zmínil, že obě strany vzájemně chápou důvody, proč Piráti z vlády odcházejí a na druhé straně proč Starostové zůstávají. Netěší ho, pokud Piráti odejdou do opozice (to Piráti potvrdili hlasováním v pondělí večer, pozn. red.), nicméně nechce riskovat delší vládní krizi.

„Všichni jsme viděli, jak dopadly krajské volby, senátní volby taky žádná velká sláva, byť jsme nedopadli tak špatně, ale v globále nic dobrého, a kdyby teď Starostové a nezávislí začali odcházet z vlády, tak my opravdu definitivně a fatálně způsobíme to, že tady do několika měsíců máme předčasné volby. A myslím si, že aby parlamentní volby dopadly jinak, tak si to musíme za ten rok sakra hodně odpracovat,“ poznamenal Rakušan.

Má vláda žádat o důvěru?

Zhodnotil také, že atmosféra uvnitř vládní koalice až do událostí minulého týdne byla lidsky příjemná. Věří, že i přes slovní přestřelky budou Starostové s Piráty i nadále spolupracovat.

Rakušan by se nebál za STAN požádat o důvěru sněmovnu. „Na druhou stranu z těch procedurálních důvodů jsem slyšel argumenty, že zůstává stále stejné programové prohlášení a podobně. Co spíše očekávám, že se stane, a opozice už to avizuje, že stejně projdeme nějakým hlasováním o tom, jestli vláda má nějakou důvěru už jenom tím, že opozice má asi v plánu vyslovovat nedůvěru této vládě,“ řekl.

Zmínil také, že za současnou situaci není rád, protože chtěl dovládnout ve formátu pětikoalice. „A za třetí připravuju naše hnutí na to, abychom byli ochotni a schopni převzít nějakou zodpovědnost,“ doplnil s tím, že si počká na to, s jakým plánem přijde premiér.

Ministerstvo pro místní rozvoj

Rakušan také zopakoval, že v případě oficiální nabídky je jeho hnutí STAN připraveno vést ministerstvo pro místní rozvoj. S premiérem už o tom hovořil.

„Měl jsem pocit, že akceptace toho, že to prostě patřilo koalici PirSTAN, že vlastně Starostové, kteří mají opravdu mnoho starostů, hejtmanů, v našich řadách zkušených lidí, k tomu portfoliu máme blízko. Určitě v našem hnutí dlouhodobě by ten zájem byl,“ sdělil.

Zdálo se mu, že premiér k tomu nemá žádné výhrady, ale nechce předbíhat v čase. „Myslím si, že by to mělo i svoji logiku. Už jenom proto, že jako PirSTAN jsme opravdu kandidovali pod jedním programem. Je tam dostupné bydlení, které jsme na vládě vždycky podporovali, i jako Starostové jsme se vždycky postavili za Ivana Bartoše i nějakým dílčím hlasováním a byli bychom rádi, kdybychom tohle téma klidně společně s Piráty mohli dotáhnout do konce,“ podotkl Rakušan.

Nominační proces Starostové podle něj začnou ve chvíli, když Piráti oznámí, že končí ve vládě a od premiéra dostanou nabídku. „Nebudu teď říkat žádná jména už jenom kvůli tomu, že do svého hnutí bych vysílal signál, že mám nějakého zcela jasného favorita. Vnitřně mám a to jméno je dobré a silné, ale teď ho pouštět nebudu,“ dodal.

Podíl.
Exit mobile version