Komerční prezentace Aktual.: 28.09.2024 17:52

Mladá Boleslav – Pro Starosty a nezávislé (STAN) znamená výsledek senátních voleb posílení už ve třetích volbách za sebou. Na síti X to dnes uvedl šéf hnutí, vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan. Připomněl, že všech šest kandidátů STAN ve druhém kole uspělo. Úspěch STAN je podle místopředsedy hnutí Lukáše Vlčka výsledkem tvrdé práce. STAN chce, aby v Senátu pokračoval ve funkci prvního místopředsedy Jiří Drahoš.

Pro Starosty a nezávislé (STAN) znamená výsledek senátních voleb posílení už ve třetích volbách za sebou. Na síti X to dnes uvedl šéf hnutí, vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan. Připomněl, že všech šest kandidátů STAN ve druhém kole uspělo.

„Starostové budou díky tomu dál druhým nejsilnějším hlasem v horní komoře Parlamentu,“ podotkl Rakušan. „Věříme, že díky úzkému napojení na regiony, velmi dobré znalosti potřeb lidí v nich a taky díky schopnosti nominovat silné, konsenzuální osobnosti, mohou Starostové a nezávislí být dál přirozenou volbou pro ty voliče, kteří v politice hledají hlavně řešení svých každodenních starostí,“ dodal.

Hnutí v horní parlamentní komoře obhajovalo pět míst.

Úspěch STAN je podle Vlčka výsledkem tvrdé práce

Úspěch Starostů v senátních volbách je podle místopředsedy hnutí Lukáše Vlčka výsledkem tvrdé práce. Lidé od STAN očekávají výsledky, osobnosti a pak jsou ochotni mu dát důvěru, řekl Vlček ČTK krátce před sečtením hlasů. Všichni uchazeči o křesla v horní komoře za STAN jsou podle něj velmi silné osobnosti. Hnutí Starostů v letošních volbách do horní parlamentní komory získá podle propočtu ČTK šest senátorů, přičemž pět míst obhajovali.

Vlček spolu s další místopředsedkyní STAN Michaelou Šebelovou, hejtmankou Středočeského kraje Petrou Peckovou a kandidátem za STAN na Mladoboleslavsku Ondřejem Lochmanem sledoval sčítání hlasů ve volebním štábu STAN v Mladé Boleslavi. Byl mezi prvními, který dosavadnímu poslanci a místostarostovi Mnichova Hradiště Lochmanovi poblahopřál k získání mandátu. Předseda hnutí STAN Vít Rakušan ve volebním štábu chyběl.

„Ondřej je neskutečně pracovitý člověk, je prototyp našeho DNA. Člověk, který odvedl ohromnou práci, jak u sebe ve městě, tak tady na Mladoboleslavsku, anebo – jak ho sleduji – ve Sněmovně,“ prohlásil Vlček o Lochmanovi, který v senátním finále získal 60,84 procenta hlasů a porazil druhého Igora Karena (ANO) s 39,15 procenta.

„Povedlo se tady porazit bývalého senátora, který nepodával majetkové přiznání, podařilo se porazit hnutí ANO a to je něco, čeho si hrozně vážím,“ radoval se ze zisku mandátu Lochman. Narážel tím na skutečnost, že jeho soupeř v prvním kole a dosavadní senátor Raduan Nwelati (ODS) několikrát neodevzdal informace o svém majetku. Na začátku letošního roku ho za tento prohřešek potrestal úřad v Mnichově Hradišti pokutou. Nwelati dříve uvedl, že o svém majetku nemá dostatečný přehled, a nemůže proto oznámení podat.

Podle Peckové je Lochman politikem, který se o svůj region dlouhodobě stará a je za ním vidět práce dlouhá léta, a ne až těsně před volbami. „Je strašně důležité, že vyhrávají ti, za nimiž je vidět práce, a ne jen ti, kteří kumulují funkce a považují za normální kandidovat na několik pozic najednou,“ dodala Pecková.

Starostové chtějí, aby Drahoš pokračoval ve funkci prvního místopředsedy Senátu

Hnutí STAN chce, aby v Senátu pokračoval ve funkci prvního místopředsedy Jiří Drahoš, který zvítězil v druhém kole senátních voleb v Praze 4. Zároveň si chce udržet i dva výbory, řekl dnes novinářům předseda senátorského klubu STAN Jan Sobotka. Volby podle něj ukázaly, že Starostové budou v horní komoře nadále rozhodující silou.

Frakce Starostů obhájila všech šest křesel a zůstane s 18 členy druhým nejsilnějším klubem. Sobotka zisk šesti křesel označil za vynikající výsledek. „Myslím si, že je možné, abychom udrželi v pozici prvního místopředsedy Senátu pana profesora Drahoše, protože Senát jeho zkušenosti potřebuje. A že udržíme i dva výbory, to je hospodářský a pro územní rozvoj,“ uvedl.

Drahoš získal ve druhém kole 74,32 procenta, jeho protikandidát Josef Svoboda (ANO) 25,68 procenta hlasů. V prvním kole získal Drahoš 48,21 procenta hlasů, Svoboda 16,96 procenta hlasů. V obvodu Praha 4 usilovalo letos o senátorský post osm kandidátů.

Podíl.
Exit mobile version