Komerční prezentace Aktual.: 22.10.2024 14:07

Vídeň – Rakouský prezident Alexander Van der Bellen dnes pověřil sestavením vlády současného kancléře Karla Nehammera, lídra lidovců (ÖVP), kteří skončili v zářijových volbách druzí za pravicově populistickými Svobodnými (FPÖ). Hlava státu to oznámila na tiskové konferenci ve vídeňském Hofburgu a zároveň kancléře požádala, aby zahájil jednání se třetí nejsilnější stranou – sociálními demokraty (SPÖ). Nehammer se nedlouho poté nechal podle agentury Reuters slyšet, že pro takovou koalici by byla potřeba ještě třetí strana.

Jako důvod svého rozhodnutí nepověřit sestavením vlády vítěze voleb Van der Bellen uvedl to, že Svobodní nenašli žádného koaličního partnera, který by byl ochotný nechat jejich lídra Herberta Kickla stát se kancléřem. „Doteď bylo v Rakousku tradicí, že spolkový prezident pověří sestavením vlády lídra strany, která vzešla z voleb jako nejsilnější. Tentokrát jsem to neudělal, protože došlo k nové situaci,“ uvedl prezident.

„Nejednalo se o závod, ze kterého automaticky vzejde vítěz, který pak může vládnout úplně sám,“ poznamenal také. „Nikdo si nemůže nárokovat celý národ. Každá strana musí najít jednoho nebo více partnerů, aby byla schopná vládnout. Tak funguje naše demokracie,“ míní.

Krok prezidenta kritizoval šéf Svobodných Kickl, podle něhož pověření vítěze voleb jednáním o nové vládě patří k „osvědčeným a normálním procesům“. Van der Bellenovo rozhodnutí tak podle něj mohou voliči vnímat jako „facku“. Ještě ale nebylo řečeno poslední slovo, míní.

Podle hlavy státu by jednání mezi ÖVP a SPÖ mělo také vyjasnit, zda bude zapotřebí třetí koaliční partner. K tomu se jasně kloní dvaapadesátiletý šéf vlády Nehammer. „K zajištění stabilní parlamentní většiny bude zapotřebí třetí partner,“ uvedl v krátkém prohlášení pro média poté, co oznámil, že v příštích týdnech povede rozhovory s SPÖ.

Vláda lidovců a sociálních demokratů by v parlamentu měla většinu jediného křesla.

Van der Bellen dnes také připomněl, že SPÖ stejně jako Zelení a liberální NEOS spolupráci se Svobodnými odmítají ze zásady, zatímco ÖVP spolupráci nevyloučila, ovšem pouze za podmínky, že by se kancléřem nestal Herbert Kickl. Šéf Svobodných pak zase dal jasně najevo, že jeho strana půjde do vlády jenom s ním jako kancléřem.

Zástupci strany NEOS dnes uvedli, že jsou připraveni o nové vládě s lidovci a sociálními demokraty jednat.

Zářijové volby poprvé vyhrála FPÖ se ziskem 28,8 procenta hlasů, následovaná lidovci kancléře Nehammera s 26,3 procenta a sociálními demokraty s 21,1 procenta. Do parlamentu se dostali ještě NEOS s 9,1 procenta a Zelení s 8,2 procenta.

Podíl.
Exit mobile version