Aktual.: 19.10.2024 18:25

Vídeň – Rakouská policie dnes provedla rozsáhlou akci v obci Zistersdorf u slovenských hranic, kde se snažila dopadnout devětapadesátiletého Slováka podezřelého z vraždy starší ženy. Muže, který se ukryl v jednom z vinných sklepů malé obce a kromě zbraní u sebe měl i výbušniny, nalezla po několika hodinách mrtvého. Muž před tím zřejmě odpálil jednu z výbušnin a vážně zranil člena zasahující speciální jednotky, informovala rakouská média. Podle rakouské policie měl muž přístup i k jaderným materiálům a vyšetřovala jej mimo jiné i policie v Česku.

Pětašedesátiletá žena byla nalezena mrtvá v místní vinici s bodnými ranami, uvedl dnes ráno policejní mluvčí Johann Baumschlager. Podezřelým z vraždy je 59letý slovenský občan Oleg M., který podle místních médií pro ženu pracoval na vinici a k smrtelnému útoku patrně vedl jejich spor o jeho pracovní morálku a nepořádek, který měl v pronajatém ubytování.

V noci na dnešek rakouská policie v městečku s přibližně 300 obyvateli evakuovala desítku domů. Podezřelý byl v jednom z vinných sklípků navazujících na domy. Do akce bylo kromě speciální zásahové jednotky Cobra a expertů na výbušniny nasazeno na 120 policistů. Muž byl podle policie velmi nebezpečný a měl přístup ke zbraním, výbušninám i „jaderným materiálům“, konkrétně „substancím obohaceným uranem“. Byl znám úřadům několika zemí, vyšetřovala jej i česká policie.

Policisté s megafony se jej několik hodin snažili přesvědčit, aby vyšel z úkrytu ven. Policisté nedočkali odezvy, uslyšeli však ze sklípku výbuch. Když vnikli dovnitř, muže našli mrtvého.

Podíl.