Aktual.: 30.09.2024 08:09

Vídeň – Historický úspěch Svobodné strany Rakouska (FPÖ) a dramatická prohra vládních lidovců (ÖVP), kteří z volebního boje vyvázli s odřeninami, tak hodnotí výsledek nedělních voleb do rakouské Národní rady rakouská média. Sociální demokraty (SPÖ) čeká podle nich zřejmě další restart a pro malé strany není v parlamentu místo. Rakouské úřady v noci na dnešek oficiálně zveřejnily výsledky hlasování, které v zásadě odpovídají odhadům, jenž média nabízela už od nedělního uzavření volebních místností.

Podle analýzy deníku Der Standard sebrala populisticky pravicová FPÖ v nebývalém měřítku hlasy bývalých voličů ÖVP a také 258.000 hlasů dřívějších nevoličů, což Svobodným dopomohlo k volebnímu vítězství. Deník Die Presse popisuje vítězství Svobodné strany Rakouska (FPÖ) s 29 procenty hlasů jako „triumf systémem start-cíl“ a stranu přirovnává k politickému parnímu válci. FPÖ podle něj odsunula dosud vládní Rakouskou lidovou stranu na druhou kolej.

Pro levici je výsledek zklamáním, píše die Presse. Sociálně demokratická SPÖ se umístila daleko od prvních příček a na místě je podle deníku Die Presse i otázka, jestli má lídrem strany zůstat Andreas Babbler. Ztráty strany Zelených jsou podle deníků větší, než pozorovatelé očekávali. Naopak liberální hnutí NEOS zůstalo takzvaně „na svém“.

„Kdo má v povolebním pokeru nejlíp rozdané karty?,“ ptá se Die Presse. A odpovídá, že lídr ÖVP, současný kancléř a velký poražený těchto voleb Karl Nehammer. Ten totiž může být tím, kdo vytáhne eso z rukávu, protože má větší koaliční potenciál než kontroverzní Herbert Kickl.

Vedení FPÖ už utvořilo čtyřčlenný vyjednávací tým v čele právě s Kicklem, který má vyjednávat o možné koaliční spolupráci s ostatními parlamentními stranami, jeho složení má potvrdit v úterý. Rakouský spolkový prezident Alexander van der Bellen zatím nechává otevřenou otázku toho, koho pověří sestavením vlády.

Nedělní volby se podle webu rakouské televize a rozhlasu ORF konaly ve znamení nespokojenosti voličů. Téměř 57 procent respondentů hodnotí vývoj Rakouska od minulých parlamentních voleb v roce 2019 spíše negativně, což je téměř dvakrát více než ve srovnání s předchozími celostátními volbami.

Podle volebních expertů, které cituje agentura DPA, z velké nespokojenosti obyvatelstva enormně těžila právě populistická FPÖ. Rakousko se nachází uprostřed hospodářského propadu a nezaměstnanost roste. Alpská republika navíc v posledních letech patří k zemím EU s mimořádně vysokou inflací, píše DPA.

 

Podíl.