Jen ped pr dny se po thle sjezdovce prohnla takov lyask esa jako Petra Vlhov, Lara Gutov-Berhamiov, Federica Brignoneov nebo Martina Dubovsk, kdy tu zpolily ve slalomu a obm slalomu v rmci lyaskho Svtovho pohru.

Ale te na svahu v Kranjsk Goe stojme my. Je tvrtek, chvli po devt hodin a vyrme nahoru pohodlnou tysedakou. Dole vidme tribuny a po cest zahldneme na svahu branky. Ptomnost lyask elity je stle ctit.

Je v tom cosi omamnho. Na sjezdovce, na kter se kon Svtov pohr, nejste kad den. Mt monost si ct Sjel jsem to! je pjemn, zvl᚝ pro musk ego. Navc podmnky, kter mme, jsou vborn. Teplota se pohybuje kolem nuly, srky z noci u ustaly, sjezdovka je perfektn upraven a hlavn… Jsme tu sami. Jen ti ei, nikdo jin.

Kranjska Gora

Sta se rozhldnout, nadechnout a jet. Rychle, pomalu, na hran rizika i bezpen. Prudkou sjezdovku jedeme zas a zas. Pro taky ne, vichni pod sp a snh je nadle perfektn. Navc na testovacch lych Elan, kter jsme dostali skvle nabrouen, se nebojme. Takov lyovn je za odmnu, chvl si kolegyn Eva podmnky.

Bl se poledne. U tu sami nejsme, slyme Chorvaty nebo Maary. To jsou ostatn nrody, kter do Slovinska jezd nejastji.

Slovinsko nen jen Kranjska Gora

Kranjska Gora je patrn nejznmj stedisko ve Slovinsku. U kvli zmnnm zvodm, anebo kvli bohat kle lyaskch monost. Najdeme tu pt sedakovch lanovek, k tomu spoustu vlek a dohromady dvacet kilometr sjezdovch trat.

Turist se sem rdi vracej, jsou tu spokojen. Navc se pod sname podmnky vylepovat, vyprv Luka z turistick centrly a trpce se pousmje: Jen kdyby nm to poas plo vc.

Lyask stedisko Rogla ve Slovinsku

Ano, v leton sezon maj ve Slovinsku se snhem problmy. Je ho jednodue mlo, a pokud njak napadne, brzy zase roztaje. Kdykoliv je to jen trochu mon, snhov dla jedou naplno. Nememe mt oteveny vechny trat, piznv Luka. Sname se udret aspo ty nejlep sjezdovky.

Podobn situace je i v dalch stediscch, kde jsme lyovali. Slovinsko toti nen jenom Kranjska Gora. Namtkou: Golte, Kope nebo Maribor-Pohorje. Vude jsme byli, vechno jsme vyzkoueli. Ale i tam jsme nareli na stejnou pot: snhu je prost letos mlo.

I tak jsme na vlastn oi zaili a vidli, co znamen lyovat ve Slovinsku. Jde o men arely, kter jsou ideln pro rodinn lyovn. Kad si najde, co mu vyhovuje: pozvoln modr trat i prudk svahy, spoustu monost, kde se oberstvit. A hlavn: dn fronty. Tolik oblben manestr je i v poledne.

Stedisko Maribor – Pohorje: irok sjezdovky a modern estisedakov lanovka

Lye, vno, sauna

Tato zem, kter je pro mnoh jen tranzitem pi cest do Chorvatska, mohutn investuje do cestovnho ruchu. Rdi turistm nabzme pokad nco navc. Jednou novou lanovku, jindy ir sjezdovku, vypotv f stediska v Mariboru.

Zrovna MariborPohorje je typick ukzka, jak to ve Slovinsku chtj. irok propojen sjezdovky, kabinkov lanovka z dol, kter jezd a do devt hodiny veern, plus nabdka dalho vyit. Nechceme, aby sem lid jezdili jenom kvli lyovn. A maj i dal monosti, dodv editel Marcel.

Lyask stedisko Maribor Pohorje bhem zvodu Audi FIS Ski World Cup 2018/19

A e tch monost v Mariboru je. Mete se prochzet ndhernm mstem, druhm nejvtm v zemi, a zajt do spousty restaurac. Obzvl᚝ doporuujeme Hie Stare trte, vinastv s monost exkurze a degustace, kde najdete nejstar plodc vinnou rvu na svt, zapsanou do Guinessovy knihy rekord. Plod u vce ne 400 let. Pokud vs zajm jej pohnut pbh, pette si: Nejstar vinnou rvu svta zachrnila partyznsk akce.

Nudit se skuten nebudete. A kdy u sly zanou ubvat, nen nic lepho ne tlo nastartovat v jednom z hotelovch wellness. Skuten sta jen vyrazit. Rj jmnem Slovinsko u netrpliv ek.

Lyask stediska ve Slovinsku

vybran zajmavosti

Golte
nadmosk vka: 1 250 1 600 metr
dlka sjezdovch trat: 12,8 kilometru (4,4 kilometru modr sjezdovky, 7,4 erven, jeden kilometr ern)
vleky a lanovky: jedna gondola, ti sedaky, dva vleky
cena dennho skipasu pro dosplho: 39 eur (975 K)

Kope
nadmosk vka: 715 1 542 metr
dlka sjezdovch trat: 8 kilometr (2,8 kilometru modr sjezdovky, 3,6 erven, 1,6 ern)
vleky a lanovky: tyi sedaky, ti vleky
cena dennho skipasu pro dosplho: 34 eur (850 K)

Kranjska Gora
nadmosk vka: 810 1 295 metr
dlka sjezdovch trat: 20 kilometr (10 kilometr modr sjezdovky, osm erven, dva ern)
vleky a lanovky: pt sedaek, tinct vlek
cena dennho skipasu pro dosplho: 45 eur (1 125 K)

Krvavec
nadmosk vka: 1 480 1 971 metr
dlka sjezdovch trat: 30 kilometr (osm kilometr modr sjezdovky, patnct erven, sedm ern)
vleky a lanovky: jedna kabinkov lanovka, sedm sedaek, ti vleky
cena dennho skipasu pro dosplho: 39 eur (975 K)

Maribor-Pohorje
nadmosk vka: 325 1 327 metr
dlka sjezdovch trat: 41,5 kilometru (23,5 kilometru modr sjezdovky, 13 kilometr erven, pt ern)
vleky a lanovky: jedna kabinkov lanovka, pt sedaek, estnct vlek
cena dennho skipasu pro dosplho: 43 eur (1 075 K)

Rogla
nadmosk vka: 1 050 1 517 metr
dlka sjezdovch trat: 13,5 kilometru (5,7 kilometru modr sjezdovky, 5,3 erven, 2,5 ern)
vleky a lanovky: dv sedaky, jedenct vlek
cena dennho skipasu pro dosplho: 43 eur (1 075 K)

Zdroj: oficiln propagan materily jednotlivch stedisek

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.