Komerční prezentace Aktualizace: 4.07.2024 17:49

Moskva – Ruský prezident Vladimir Putin bere vážně návrhy amerického exprezidenta Donalda Trumpa ohledně ukončení války na Ukrajině. Dnes to řekl na tiskové konferenci v Astaně. Podotkl však, že jejich konkrétní obsah nezná.

„Skutečnost, že pan Trump jako prezidentský kandidát říká, že je připraven a ochoten zastavit válku na Ukrajině, bereme zcela vážně,“ řekl Putin. Dodal, že je „klíčovou otázkou“, co Trumpovy návrhy obsahují. „Ale nepochybuji o tom, že to myslí vážně, a to podporujeme,“ uvedl.

Bývalý šéf Bílého domu Trump, který bude s největší pravděpodobností kandidátem republikánů v listopadových prezidentských volbách, opakovaně prohlásil, že by válku na Ukrajině dokázal ukončit „během 24 hodin“. Nikdy však nespecifikoval, jak by to toho dosáhnul, připomíná ruskojazyčný servis BBC.

Putin na dnešní tiskové konferenci také řekl, že Rusko nehodlá vyhlásit klid zbraní v bojích na Ukrajině, protože Kyjev by toho mohl využít. „Nepřítel by toto příměří využil ke zlepšení své situace,“ uvedl šéf Kremlu. Moskva podle něho příměří nevyhlásí, dokud Kyjev neudělá takové kroky, které jsou nezvratné a pro Rusko přijatelné. Jaké kroky by to měly být, ale dnes neupřesnil.

Putin nedávno řekl, že Rusko by invazi na Ukrajinu ukončilo, pokud by Kyjev upustil od svých ambicí vstoupit do NATO a postoupil Rusku čtyři ukrajinské oblasti, na které si Moskva dělá nárok a jejichž části okupuje. Ukrajina takové požadavky jednoznačně odmítá.

Ruská prezident rovněž řekl, že Rusko za svého spojence v boji proti terorismu považuje afghánské islamistické hnutí Tálibán. „Určitě je naším spojencem v boji proti terorismu, protože každá vládnoucí moc má zájem na stabilitě své moci a stabilitě státu, který vede,“ uvedl šéf Kremlu. Militantní islamistické hnutí Tálibán se k moci v Afghánistánu vrátilo v srpnu 2021. V této neklidné asijské zemi páchá atentáty teroristická organizace Islámský stát, která se přihlásila i k březnovému útoku v koncertní hale v Krasnogorsku nedaleko Moskvy.

 

 

Podíl.
Exit mobile version