Aktual.: 24.10.2024 18:40

Kazaň/Moskva/Kyjev – Vladimir Putin dnes nepopřel tvrzení, že Severní Korea vyslala své vojáky do Ruska, napsala agentura Reuters. Šéf Kremlu na tiskové konferenci po summitu skupiny BRICS dodal, že je na Moskvě, jak naplní smlouvu o vzájemné obraně, kterou letos uzavřela s Pchjongjangem.

Kjódó: Přibližně 2000 Severokorejců se přesouvá na západ Ruska k Ukrajině

Přibližně 2000 severokorejských vojáků se po výcviku přesouvá na západ Ruska k ukrajinským hranicím, řekl agentuře Kjódó ukrajinský vojenský zdroj. Ve středu americká vláda uvedla, že KLDR poslala do Ruska nejméně 3000 vojáků na výcvik na základnách na východě země.

Ukrajinské úřady uvedly, že přesun severokorejských vojáků k hranicím s Ukrajinou identifikovaly na základě satelitních dat, zachycených komunikací a zpravodajských informací ze zdrojů uvnitř ruské armády.

Už dříve tento měsíc podle ukrajinského vojenského zdroje do západoruské Kurské oblasti dorazil předsunutý tým složený z asi deseti příslušníků severokorejské armády, o nichž se předpokládá, že připravovali příchod Severokorejců, zřizovali komunikační sítě a kontrolovali bezpečnost okolí.

Důkazy o vyslání Severokorejců do Ruska má i NATO. Aliance upozornila, že jejich zapojení po boku ruských vojáků by znamenalo „významnou eskalaci severokorejské podpory nezákonné války vedené Ruskem“.

Polský prezident Andrzej Duda a jeho jihokorejský protějšek Jun Sok-jol dnes důrazně odsoudili vyslání Severokorejců do Ruska, což může podle nich ohrozit globální bezpečnost.

Šéf ukrajinské vojenské rozvědky HUR Kyrylo Budanov v úterý řekl, že vojáci KLDR patrně zamíří do Kurské oblasti, aby tam pomohli ruským jednotkám vypudit ukrajinské vojáky. Severokorejci podle jihokorejských zpravodajců procházejí výcvikem, například jak používat vojenskou techniku včetně bezpilotních letounů. Podle dnešního prohlášení HUR je v Rusku dokonce 12.000 vojáků z KLDR a jejich výcvik a adaptaci dostal na starost náměstek ministerstva obrany Junus-Bek Jevkurov.

Na otázku Reuters, zda se v Rusku nacházejí severokorejské jednotky, odpověděl mluvčí čínského ministerstva zahraniční Lin Ťien, že čínská strana o této situaci neví, a připomněl středeční slova prezidenta Si Ťin-pchinga, že Čína podporuje deeskalaci na Ukrajině. Peking dlouhodobě vyzývá k respektování územní integrity a jednání o příměří. Nikdy však ruskou agresi vůči Ukrajině neodsoudil.

Běloruský vůdce Alexandr Lukašenko podle BBC označil přítomnost Severokorejců v Rusku za „nesmysl“ s tím, že by to znamenalo eskalaci rusko-ukrajinského konfliktu. Bělorusko je věrným spojencem Ruska. Z jeho území na Ukrajinu 24. února 2024 vpadla část ruských vojáků.

Moskva popřela, že by Severní Korea vyslala své vojáky na podporu války. Pchjongjang se k této záležitosti nevyjádřil. Jižní Korea v úterní reakci uvedla, že může zvážit přímé dodávky zbraní Kyjevu jako součást opatření proti zesilující vojenské spolupráci Ruska s KLDR.

Severní Korea v posledních letech utužila vojenské vztahy s Moskvou. Ruský prezident Vladimir Putin v červnu navštívil Pchjongjang, kde s vůdcem Kim Čong-unem podepsal obrannou dohodu. Obě země si slíbily, že bezodkladně vynaloží všechny dostupné vojenské prostředky na pomoc partnerovi v případě války. Oba státy také popírají tvrzení ukrajinských a západních činitelů o dodávkách severokorejských zbraní a munice Rusku.

Ruští poslanci schválili dohodu o partnerství se Severní Koreou

Ruští poslanci dnes schválili dohodu o strategickém partnerství s KLDR. Informovaly o tom tiskové agentury. Děje se tak na pozadí zpráv o vyslání severokorejských vojáků do Ruska a jejich přípravě na nasazení do války proti Ukrajině. Zákon o ratifikaci dohody, která obsahuje ustanovení o vzájemné vojenské pomoci, přijali poslanci jednomyslně, 397 hlasy, poznamenal server BBC News.

Prezidenti obou zemí Vladimir Putin a Kim Čong-un podepsali vzájemný obranný pakt během Putinovy červnové návštěvy Pchjongjangu. Rusko a Severní Korea prohloubily spolupráci po rozpoutání ruské války proti Ukrajině. Jižní Korea a Ukrajina tvrdí, že severokorejští vojáci se připravují k nasazení ve válce, aby podpořili Rusko, připomněla agentura Reuters.

„Dohoda v plné míře přihlíží ke vzniklé geopolitické situaci a povyšuje vztahy mezi Ruskem a Severní Koreou na novou, spojeneckou úroveň,“ prohlásil šéf zahraničního výboru Státní dumy, dolní komory ruského parlamentu, Leonid Sluckij. „Je to základ pro rozšíření spolupráce ve všech oblastech a základ pro globální strategické partnerství mezi Moskvou a Pchjongjangem,“ dodal. Sluckij podle agentury Interfax zdůraznil „mírumilovný a obranný charakter smlouvy, která není namířena proti třetím zemím a nepočítá s vojenskými aliancemi, na rozdíl od západních dohod“.

Náměstek ruského ministra zahraničí Andrej Rudenko před novináři prohlásil, že dohoda s KLDR neobsahuje žádná tajná ujednání, jak tvrdí západní média, a bude zveřejněna v plném znění. „Doba tajných dohod minula,“ prohlásil. Diplomat podle státní agentury TASS současně uvedl, že dohoda o partnerství mezi Ruskem a KLDR má pomoci čelit hrozbám ze Západu.

Rudenko před poslanci zdůraznil „zvláštní význam“ článku dohody, který počítá s poskytnutím vzájemné vojenské pomoci v případě napadení, uvedla BBC a dodala, že ruská diplomacie nepotvrdila, ani neodmítla zprávy jihokorejské rozvědky a Pentagonu o tom, že Pchjongjang již odeslal několik tisíc vojáků z KLDR do Ruska, zatímco severokorejský zástupce v OSN je označil za „nepodložené stereotypní fámy“. Soul nicméně pohrozil odvetnými opatření za zapojení KLDR do války, jejichž součástí by mohly být dodávky zbraní Ukrajině, dodala BBC.

KLDR již poskytla Rusku své rakety a dělostřeleckou munici, používané v boji proti Ukrajině, tvrdí Kyjev a Západ. Rusko a Severní Korea tyto zprávy popírají.

Podíl.