Aktual.: 19.09.2024 16:53

Petrohrad – Ruská armáda loni obdržela zhruba 140.000 dronů ruské výroby a letos Rusko plánuje jejich výrobu téměř zdesetinásobit; armádě jich tak dodá bezmála 1,4 milionu. Oznámil to dnes podle agentury Reuters ruský prezident Vladimir Putin.

„Dohromady bylo v roce 2023 ozbrojeným silám dodáno asi 140.000 bezpilotních prostředků různých typů. V tomto roce je plánováno výrazné zvýšení produkce dronů, abych byl přesný téměř desetinásobné,“ uvedl Putin na zasedání vojensko-průmyslové komise.

Rusko drony používá ke každodenním útokům na Ukrajinu, proti níž vede od února 2022 útočnou válku. Dlouho se ale v produkci těchto bezpilotních strojů spoléhalo na země jako Severní Korea nebo Írán.

„Kdo rychleji reaguje na požadavky z bojiště, vyhrává,“ poznamenal dnes Putin na jednání o výrobě bezpilotních letounů v Petrohradě.

Drony k zásahům cílů na ruském území používá také bránící se Ukrajina, která je stejně jako Rusko nakupuje v zahraničí, ale zároveň zvyšuje vlastní výrobu. Moskva i Kyjev drony používají k ničení skladů zbraní, energetické infrastruktury či bitevních lodí. Zejména drony vypuštěné z Ruska však zabily i mnoho ukrajinských civilistů.

Podíl.