Aktualizace: 9.07.2024 17:11

Londýn – Chorvatská tenistka Donna Vekičová je první semifinalistkou letošního Wimbledonu. Novozélandskou hráčku z kvalifikace Lulu Sunovou porazila na trávě v All England Clubu za více než dvě hodiny 5:7, 6:4, 6:1. O finále se utká s Italkou Jasmine Paoliniovou, nebo Američankou Emmou Navarrovou.

Osmadvacetiletá Vekičová je druhou Chorvatkou, která se dostala do semifinále Wimbledonu. Dosud se povedlo jen Mirjaně Lučičové v roce 1999.

Rodačka z Osijeku se probojovala do semifinále grandslamu poprvé a na třetí pokus. Mezi osmi nejlepšími hráčkami byla ještě vloni na Australian Open a v roce 2019 na US Open. V utkání proti Sunové jí pomohlo 11 es a 32 vítězných míčů.

O pět let mladší Sunová, která v kvalifikaci vyřadila českou tenistku Gabrielu Knutsonovou a v 1. kole nasazenou osmičku Čeng Čchin-wen z Číny, nedotáhla do úspěšného konce dobře rozehraný zápas. V koncovce druhého setu přišla dvakrát o servis a ve třetím setu doplatila na slabší úvod, když prohrávala brzy 0:5. I tak zaznamenala životní úspěch. Na grandslamu dosud hrála jen letos na Australian Open, kde vypadla v prvním kole.

Tenisový grandslam Wimbledon v Londýně 

(tráva, dotace 50 milionů liber):

Ženy:

Dvouhra – čtvrtfinále:

Vekičová (Chorv.) – Sunová (N. Zél.) 5:7, 6:4, 6:1.

Podíl.