Komerční prezentace Aktual.: 3.10.2024 08:00

Praha – Více než čtvrtina Čechů kvůli aktuálním cenám energií, inflaci a úrokovým sazbám snižuje své nároky na bydlení, proti loňsku těchto lidí ubylo. Vyplývá to z průzkumu společnosti Generali Investments, jehož výsledky má ČTK k dispozici. Vývoj na trhu s nájemním bydlením se podle dat společnosti od roku 2019 výrazně zhoršil. Před pěti lety si za stejnou částku nájemci mohli v Praze pronajmout o 16 metrů čtvereční větší byt než letos.

„Ačkoli se ekonomická situace v Česku oproti stavu z minulých let mírně stabilizovala, ceny energií, inflace a úrokové sazby stále nejsou na úrovni jako před začátkem pandemie covid-19 a konfliktem na Ukrajině. I přesto lze meziročně sledovat pozitivní trend, kdy v roce 2023 nároky na bydlení snižovala třetina obyvatel, zatímco letos pouze čtvrtina,“ řekl Marek Bečička, ředitel Real Assets Generali Investments.

Téměř třetina respondentů uvedla, že v minulých dvou letech působily negativně na bydlení především ceny energií. Proti minulému roku se jedná o menší nárůst lidí s tímto názorem. V důsledku drahých energií přes desetinu Čechů uvažuje o stěhování do menšího bydlení. Naopak inflace letos podle průzkumu trápí pětinu obyvatelstva, zatímco loni to byla čtvrtina. Dopady vysokých úrokových sazeb za největší problém označilo přes devět procent lidí, o zhruba dva procentní body více než v roce 2023.

Vysoké ceny energií, inflace a úrokové sazby podle Generali Investments způsobily také růst konečných cen, které Češi na bydlení vynakládají. Proti loňskému roku platí necelá třetina respondentů až o deset procent více než vloni. Přes třicet procent lidí platí o deset procent až 25 procent vyšší částku a přes desetinu Čechů si připlácí až o polovinu více.

Podle Generali Investments bylo před pěti lety možné v Praze za 20.000 korun pronajmout byt o velikosti 65 metrů čtverečních a o dispozici 3+kk. Kvůli nepříznivé ekonomické situaci ale za stejnou částku dosáhnou nájemníci v Praze na byt o velikosti 49 metrů čtverečních. Společnost ve výpočtu vychází z dat Českého statistického úřadu a společnosti Deloitte.

Podle posledních dat Deloitte nájemné v Česku v druhém čtvrtletí mezičtvrtletně vzrostlo o 3,4 procenta na průměrných 305 korun za metr čtvereční. V Praze vzrostlo nájemné mezičtvrtletně o 2,3 procenta, a nájemníci tak za něj měsíčně zaplatili v průměru 408 korun za metr čtvereční. Průměrná sazba hypoték podle dat Swiss Life Hypoindexu na počátku září nepatrně klesla, proti předchozímu měsíci se snížila o 0,04 procentního bodu na 5,38 procenta.

Průzkum společnosti Generali Investments se uskutečnil letos v září. Sběr dat autoři průzkumu udělali prostřednictvím aplikace Instant Research agentury Ipsos. Zúčastnilo se 1050 respondentů ve věku 18 až 65 let ze všech krajů v České republice.

Podíl.
Exit mobile version