Aktual.: 23.10.2024 11:38

Praha – V amerických prezidentských volbách fandí kandidátce demokratů Kamale Harrisové dvakrát více lidí v Česku než republikánskému uchazeči o Bílý dům Donaldu Trumpovi. Vítězství Harrisové by chtělo 53 procent, Trumpovi ho přeje 27 procent dotázaných v průzkumu agentury STEM/MARK. Ani jeden z kandidátů však není lidem vysloveně sympatický a jde spíše o hledání menšího zla, uvedla agentura. Výsledky průzkumu dnes STEM/MARK poskytla ČTK. Prezidentské volby v USA se uskuteční za necelé dva týdny.

Zbylých 20 procent účastníků průzkumu uvedlo, že nemají vyhraněný názor. Do výsledku agentura nezahrnula lidi, které americké prezidentské volby vůbec nezajímají. „Na stranu Harrisové se přiklánějí častěji mladí Češi pod 45 let, jedinci z domácností s vyššími příjmy a hlavně vysokoškolsky vzdělaní, mezi kterými ji podporují dvě třetiny oslovených,“ uvedl výzkumný analytik Radek Pileček. Trumpovi naproti tomu častěji přejí vítězství muži ve srovnání se ženami, lidé bez maturity, senioři nad 60 let a jedinci z domácností s nízkými příjmy.



V amerických prezidentských volbách kandidátce demokratů Kamale Harrisové fandí 53 procent lidí v Česku, republikánskému uchazeči o Bílý dům Donaldu Trumpovi 27 procent, ukázal průzkum agentury STEM/MARK. Ani jeden z kandidátů však není lidem vysloveně sympatický a jde spíše o hledání menšího zla, uvedla agentura.

Harrisovou preferují především voliči stran současné vládní koalice, Trumpa stoupenci SPD, KSČM a Motoristů. Mezi voliči ANO byly preference obou prezidentských kandidátů vyrovnané na 39 procentech.

Z regionálního pohledu Trumpovi více fandí lidé žijící na Moravě než v Čechách. Harrisová by měla v Česku nejvyšší volební podporu v Praze, kde je jí nakloněno 65 procent občanů, zatímco Trumpovi 16 procent. „Harrisová by podle realizovaného průzkumu měla většinovou podporu ve 13 ze 14 českých krajů,“ uvedl Pileček. Podpora pro Trumpa převažovala pouze v Olomouckém kraji.

Většina Čechů při rozhodování mezi Trumpem a Harrisovou hledá menší zlo, sympatie k některému z dvojice kandidátů vyjádřila méně než čtvrtina dotázaných, uvedli autoři průzkumu. Z Trumpových podporovatelů dvě třetiny uvedly, že je to pro ně přijatelnější varianta, a šest procent si ho vybralo, aby nevyhrála Harrisová. Z lidí preferujících Harrisovou ji jako přijatelnější možnost označila téměř polovina, 27 procent jí přeje vítězství proto, aby se prezidentem nestal Trump.

Agentura STEM/MARK se v průzkumu od 26. září do 20. října dotazovala 1018 lidí ve věku nad 18 let.

 

Podíl.