Aktual.: 22.10.2024 16:26

Praha – Pětina Čechů, která aktuálně financuje nákup vlastního bydlení pomocí hypotéky, si v případě navýšení měsíční splátky nebude moci dovolit její splácení. Vyplývá to ze zářijového průzkumu, který pro společnost Generali Investments CEE uskutečnila agentura Ipsos. Do průzkumu se zapojilo 1050 respondentů.

„Skončení fixace hypotéky se každoročně týká desetitisíců domácností. I když aktuálně úrokové sazby postupně klesají, v porovnání s dobou před pěti lety, kdy mnozí respondenti své hypotéky uzavírali, jde o nárůst téměř tři procenta,“ uvedl Marek Bečička z Generali Investments.

Více než třetina Čechů si bude moci dovolit připlatit do 2000 Kč měsíčně, další více než pětina dokáže najít až o 5000 Kč navíc. Přes tři procenta respondentů uvažuje v případě zvýšení úrokových sazeb o prodeji nemovitosti a přestěhování se do nájmu.

V porovnání se zářím 2019 stoupla průměrná úroková sazba ze 2,47 na 5,38 procenta. Zájemci o vlastní bydlení v Praze si tak před pěti lety mohli při fixaci na 30 let za pět milionů korun s měsíční splátkou zhruba 20.000 Kč pořídit byt v novostavbě o výměře 45 metrů čtverečních. Nyní je velikost nového bytu, který si Češi mohou pořídit s hypotékou pět milionů korun a měsíční splátkou 28.014 Kč, 32 metrů čtverečních.

V pětiletém horizontu se změnil rovněž podíl platu, který kupující musí vynaložit na podobnou hypotéku. V roce 2019 činila splátka 59 procent. Letos stoupla na 64 procent průměrné čisté mzdy v Praze.

Ačkoli úrokové sazby mírně klesají, Češi nevěří v jejich další pokles do konce roku. Třetina respondentů naopak očekává opětovný růst a přes 40 procent se domnívá, že do dalšího kalendářního roku budou sazby stagnovat.

Podíl Čechů, kteří očekávají, že ceny nemovitostí budou i nadále růst stávajícím tempem, vzrostl proti minulému roku ze 40 procent na více než polovinu. Opačný trend lze pozorovat u respondentů, kteří věří ve zpomalení nárůstu cen. Zatímco loni zastavení růstu očekávala více než třetina, letos 30 procent. „Realitní trh se oproti vývoji z minulých let stabilizoval a začíná ožívat. Ceny nemovitostí prošly po turbulentních letech mírnou korekcí a úrokové sazby začínají klesat. To povede k tomu, že klesající úrokové sazby zpřístupní hypotéku více zájemcům a ceny opět porostou,“ míní Bečička.

Letošní pokles úrokových sazeb nabízel možnost k vyjednání snížení měsíční splátky úrokové míry při stávající fixaci. Na svou banku se s takovou žádostí obrátilo 11 procent respondentů, kteří aktuálně splácí hypotéku. Více než polovině banka vyšla vstříc a splátku snížila. Z těch, kteří banku oslovili, ale vstříc jim nevyšla, plánuje téměř polovina změnit poskytovatele hypotéky. Necelá čtvrtina jednání teprve plánuje. Přes 60 procent respondentů se na vyjednávání výhodnější splátky ani nechystá, i když doba je na to vhodná, dodal Bečička.

 

Podíl.