Komerční prezentace Aktualizace: 25.06.2024 10:41

Praha – Češi si nejčastěji ukládají peníze na spořicí účty. Jejich obliba se za poslední rok ještě zvýšila, když na nich má úspory 58 procent lidí, zatímco loni to bylo 52 procent. Mírně se také zvýšil podíl lidí, kteří žádné úspory nemají. Letos jich je 17 procent, loni to bylo 16 procent. Vyplývá to z průzkumu společnosti KRUK ČR a Slovensko mezi tisícovkou respondentů, jehož výsledky má ČTK k dispozici. KRUK se zaměřuje na správu pohledávek finančních ústavů a korporátních zákazníků.

„Češi jsou v nakládání se svými úsporami i při investování velmi konzervativní. Vlivem inflace se zvýšily sazby na spořicích účtech, které představují jistý výnos bez rizika, takže se staly pro české střadatele jasnou volbou,“ uvedla generální ředitelka společnosti KRUK Jaroslava Palendalová.

Banky na spořicích účtech v současnosti nabízejí úročení mezi 3,5 a šesti procenty. Vyšší úrokové sazby jsou ale zpravidla dostupné pouze za splnění určitých podmínek, jako je využívání dalších bankovních produktů. V některých případech se také úroková sazba týká pouze části uložených peněz a při překročení stanovené hranice se pro další úložky snižuje.

Druhou nejoblíbenější formou držení úspor jsou důchodové účty a penzijní připojištění, kam si peníze ukládá 26 procent Čechů. Následuje ponechávání úspor na běžných účtech, kde je drží 24 procent lidí. V investičních fondech ukládá úspory 18 procent Čechů, do akcií a dluhopisů je vkládá 12 procent. U ukládání úspor do fondů i u akcií a dluhopisů výrazně převažuje podíl mužů nad ženami.

Do nemovitostí investuje osm procent Čechů, do drahých kovů a do kryptoměn shodně šest procent. „Do rizikovějších investic se pouštějí spíše muži a obecně především mladší lidé,“ uvedla Palendalová. Do kryptoměn investují v největší míře lidé pracující v informačních technologiích, kde takto peníze ukládá 23 procent Čechů, a v kultuře, kde je podíl 22 procent.

Průzkum také ukázal, že 17 procent Čechů si ukládá peníze doma v hotovosti. Mírně mezi nimi převažují ženy, největší podíl je u mladých lidí do 34 let. Rovněž 17 procent Čechů žádné úspory nemá.

Podíl.
Exit mobile version