Komerční prezentace Aktual.: 6.09.2024 15:06

Praha – České průmyslové výrobě se ani v červenci nedařilo a pátý měsíc za sebou se meziročně propadla, naopak výsledky stavebnictví po čtyřech měsících poklesu stouply. Zahraniční obchod skončil po deseti měsících ve schodku. Podle dnes zveřejněných údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) pokles průmyslu zpomalil na 1,9 procenta z červnových 3,3 procenta a stavební produkce byla meziročně vyšší o dvě procenta, zatímco v červnu klesla 9,4 procenta. Hodnota dovozu ze zahraničí do Česka převýšila tuzemský vývoz o 4,1 miliardy Kč, přesto byl schodek meziročně nižší o 2,1 miliardy.

V meziměsíčním srovnání byl výkon průmyslu o 0,8 procenta nižší, naproti tomu ve stavebnictví o 6,9 procenta vyšší.

Průmysl v první polovině prázdnin stáhly do záporu celozávodní dovolené v automobilkách, zatímco v řadě odvětví, mimo jiné v potravinářství, výroba podle ČSÚ stoupla. Přesto má kondice sektoru podle oslovených analytiků daleko k ideálu a očekávají, že za celý rok odvětví asi vykáže mírný, zhruba procentní pokles. Důvodem je i navázání českého průmyslu na chřadnoucí německou ekonomiku.

Analytik Generali Investments Radomír Jáč upozornil i na to, že průzkumy z tuzemského průmyslu stále přináší slabé signály ohledně výroby i nových objednávek. V červenci hodnota nových zakázek podle ČSÚ meziročně klesla o 1,8 procenta, přičemž více se snížila u těch zahraničích.

Ve stavebnictví vývoj příznivě ovlivnila výstavba infrastruktury, tedy dálnic nebo energetických staveb, která meziročně stoupla o 7,1 procenta. Údaje za výstavbu budov byly o 0,9 procenta nižší než před rokem. Digitalizace stavebního řízení, kterou stát spustil od 1. července, se podle analytiků na výsledcích zatím negativně nepodepsala, i když úředníci a stavebníci mají s jejími systémy stále problémy.

„V červenci byla vydána stavební povolení za 39,4 miliardy korun, což představuje meziroční pokles o 2,1 procenta. Tyto údaje zatím nevypovídají o fatálních problémech s vydáváním stavebních povolení, což zřejmě bylo způsobeno výrazným nasazením úředníků na stavebních úřadech,“ řekl ekonom BHS Štěpán Křeček. Statistiky žádný kolaps s souvislosti se stavebním zákonem nenaznačují ani podle ekonoma Komerční banky Jana Vejmělka, důvodem k radosti ale podle něj také nejsou.

Červencové údaje ČSÚ podle expertů ale dokazují přetrvávající útlum bytové výstavby navzdory růstu poptávky. Prodaných bytů přibývá, ale výstavba nedosahuje takové úrovně, aby zabránila dalšímu zdražování nemovitostí. Podle ČSÚ se začalo v červenci stavět 2806 bytů, o 5,5 procenta méně než před rokem. Počet dokončených bytových jednotek klesl o 7,2 procenta na 2719.

Zahraniční obchod srazily v červenci stejně jako průmysl dovolené v automobilových firmách, kvůli kterým stagnoval vývoz aut a autodílů. Celkově vývoz meziročně vzrostl o 12,2 procenta na 355,8 miliardy korun a dovoz o 11,3 procenta na 359,9 miliardy korun. Meziměsíčně byl vývoz po sezonním očištění o čtyři procenta nižší a dovoz o 1,2 procenta nižší.

Analytiky výsledky překvapily. „Negativní saldo zahraničního obchodu neočekával nikdo z analytické obce. Nicméně za dosavadních sedm měsíců je stále obchodní bilance ve výrazném přebytku 155,2 miliardy korun, který je dvakrát vyšší než v minulém roce,“ uvedl analytik Raiffeisenbank Martin Kron. Ekonom UniCredit Bank Jiří Pour předpokládá, že zahraniční obchod bude letos pozitivně přispívat k růstu české ekonomiky. „I když žádné zázraky ve světle nevalných výsledků průmyslu očekávat nelze. Pozitivně se projeví především nižší import, který jde ovšem z velké části na vrub nižších investic,“ doplnil.

Podíl.
Exit mobile version