Komerční prezentace Aktual.: 8.10.2024 09:56

Wiesbaden (Německo) – Průmyslová výroba v Německu v srpnu meziměsíčně vzrostla o 2,9 procenta, a zotavila se tak z poklesu 2,9 procenta v předchozím měsíci. Ve své zprávě to dnes uvedl spolkový statistický úřad. Oživení podle analytiků dává naději na stabilizaci zpracovatelského průmyslu v době, kdy se největší evropská ekonomika potýká s recesí.

Analytici podle průzkumu agentury Bloomberg očekávali zvýšení výroby o 0,8 procenta. V meziročním srovnání však výroba o 2,7 procenta klesla, i když tempo jejího propadu zpomalilo z červencových 5,6 procenta.

Zpráva přichází po řadě špatných zpráv pro ekonomiku a jen jeden den před zveřejněním aktualizované vládní prognózy. Očekává se, že vláda v novém plánu na letošní rok počítá se stagnací, možná i s poklesem ekonomiky.

Německou ekonomiku trápí oslabení průmyslového sektoru kvůli zastavení dodávek zemního plynu z Ruska po invazi ruských vojsk na Ukrajinu, dále kvůli slabé poptávce v Číně a potížím automobilového průmyslu v souvislosti s přechodem na elektromobily.

„V současné době výroba v automobilovém průmyslu z měsíce na měsíc značeně kolísá, což má dopad na měsíční vývoj výroby v průmyslu jako celku,“ uvedl statistický úřad. V srpnu se výroba v automobilovém průmyslu meziměsíčně zvýšila o 19,3 procenta po poklesu o 8,2 procenta v červenci.

Bez energetického a stavebního sektoru výroba meziměsíčně stoupla o 3,4 procenta. Produkce kapitálového zboží vzrostla o 6,9 procenta a produkce polotovarů o 0,1 procenta. Výroba spotřebního zboží zůstala beze změny. Produkce energií se zvýšila o 2,3 procenta a produkce ve stavebnictví o 0,3 procenta.

Pondělní zpráva statistického úřadu ukázala, že zakázky německého průmyslu klesly v srpnu ve srovnání s předchozím měsícem o 5,8 procenta. Pokles byl výrazně vyšší, než se očekávalo.

Přední německé instituty koncem září zhoršily výhled vývoje německé ekonomiky na letošní rok a nyní čekají další pokles. Podle nich se hrubý domácí produkt (HDP) sníží o 0,1 procenta. Loni zaznamenala německá ekonomika pokles o 0,3 procenta a její výkon byl nejslabší ze všech zemí eurozóny. Na německé ekonomice je přitom závislá řada českých firem.

Na příští dva roky instituty předpovídají pouze slabé oživení – v příštím roce ekonomika podle nich vzroste o 0,8 procenta a v roce následujícím o 1,3 procenta.

Podíl.
Exit mobile version