Aktual.: 29.08.2024 16:54

Dháka – Protivládní nepokoje si v červenci a v srpnu v Bangladéši vyžádaly více než 1000 životů, uvedlo dnes ministerstvo zdravotnictví v Dháce. Podle agentury Reuters to tak bylo nejkrvavější období od roku 1971, kdy země získala nezávislost. Rozsáhlé demonstrace vedly začátkem srpna k rezignaci premiérky šajch Hasíny Vadžídové, kterou ve funkci 8. srpna nahradil nositel Nobelovy ceny za mír Muhammad Júnus.

Protesty ve více než 170milionové asijské zemi začaly v červnu požadavkem studentů na zrušení systému kvót, který přiděloval 30 procent pracovních míst ve státní správě příbuzným veteránů, kteří vybojovali nezávislost země. Původně pokojné demonstrace pak v červenci přerostly v násilné střety s bezpečnostními složkami.

Statistika agentury AFP ze dnů po jejich skončení uváděla, že při nich zemřelo nejméně 432 lidí. Nová bilance je tedy více než dvojnásobná.

Dlouholetá šéfka vlády Vadžídová po týdnech stále se stupňujícího tlaku nakonec 5. srpna uprchla do Indie a rezignovala. Do jejího sídla v bangladéšské metropoli krátce poté vtrhly tisíce demonstrantů,

Podíl.