Opoziční hnutí ANO podle prvního místopředsedy Karla Havlíčka prolomilo prokletí Senátu a ve volbách přesvědčivě zvítězilo. Bude chtít mít zástupce ve vedení horní komory, sdělil. Premiér Petr Fiala (ODS) prohlásil, že vládní koalice ve volbách do horní komory jednoznačně vyhrála nad opozicí. Podle něj se podařilo ubránit Senát před „levicovými populisty“.

„Po evropských a krajských volbách jsme přesvědčivě zvítězili i ve volbách do Senátu. Obhajovali jsme jeden mandát, máme jich nově osm plus jeden do klubu,“ uvedl Havlíček. „Prolomili jsme prokletí Senátu, budeme chtít zástupce ve vedení horní komory a uděláme vše, aby přestala být automatem na zvrhlé vládní návrhy. Jsme suverénně nejsilnějším politickým subjektem v Česku a jsme připraveni převzít po příštích volbách vládní odpovědnost,“ dodal.

„Mám velkou radost, poprvé jsme vyhráli senátní volby,“ prohlásil šéf ANO Andrej Babiš. Předpokládá tak, že by hnutí mohlo mít nárok na místopředsedu Senátu. V této souvislosti zmínil Janu Mračkovou Vildumetzovou (ANO), která v obvodu Sokolov zvítězila již v prvním kole. „Důležité je, abychom v Senátu konečně slyšeli nějaký objektivní hlas, (…) Senát by se měl chovat nějak objektivně vůči zákonům,“ řekl Babiš.

Podle premiéra Fialy ale vládní koalice v senátních volbách porazila hnutí ANO. „Cíl, který jsme měli, byl jasný – ubránit Senát jako klíčovou pojistku demokracie před levicovými populisty. To se podařilo, když se podívám na výsledky kandidátů, patnáct ku devíti ve prospěch vládních stran,“ řekl premiér.

Předseda horní komory Miloš Vystrčil (ODS) uvedl, že strany vládní koalice budou mít v Senátu 59 senátorů, takže neočekává, že by se kultura a organizace práce v něm změnila. „Těším se, že bude práce nadále velmi korektní,“ dodal.

Pro STAN výsledek voleb znamená posílení už ve třetích volbách za sebou, napsal na síti X ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). „Starostové budou díky tomu dál druhým nejsilnějším hlasem v horní komoře,“ podotkl. „Věříme, že díky úzkému napojení na regiony, velmi dobré znalosti potřeb lidí v nich a taky díky schopnosti nominovat silné, konsenzuální osobnosti, mohou Starostové a nezávislí být dál přirozenou volbou pro ty voliče, kteří v politice hledají hlavně řešení svých každodenních starostí,“ doplnil.

Podle místopředsedy hnutí Lukáše Vlčka je úspěch STAN výsledkem tvrdé práce. Lidé od STAN očekávají výsledky, osobnosti a pak jsou ochotni mu dát důvěru, zdůraznil. Všichni uchazeči o křesla v horní komoře za STAN jsou podle něj velmi silné osobnosti. Starostové také chtějí, aby ve funkci prvního místopředsedy Senátu pokračoval Jiří Drahoš, který zvítězil ve druhém kole v Praze 4.

TOP 09 byla podle předsedkyně strany Markéty Pekarové Adamové ve volbách do horní komory úspěšná. „Jsme opět úspěšní v tom, že vždy v senátních volbách o sto procent zvýšíme svůj volební zisk,“ prohlásila. Pekarová Adamová také připomněla, že má TOP 09 své zástupce ve vedení obou komor. „Určitě bychom byli rádi, aby tomu tak bylo i nadále, ale jednání teprve začnou,“ uvedla.

Podíl.
Exit mobile version