Události: Dopady nepovedené digitalizace (zdroj: ČT24)

Nepovedená digitalizace podle profesních komor prodlužuje a zdražuje stavební projekty. Projektanti musejí žádosti dál vkládat výhradně přes problémový Portál stavebníka. Vláda rozhodla, že nenechá opravit stávající programy, ale vytvoří nové. Fungovat mají až za víc než tři roky. Proti tomu protestují i Piráti. Právě jejich ministr Ivan Bartoš skončil kvůli potížím systému, z koalice pak odešla celá strana.

„Zachování elektronického podání je v současné chvíli jediné možné, a to i z toho důvodu, že při jakékoliv rozvolněnosti bychom vlastně ztratili centrální bod a nebylo by možné zajistit kompletní a úplné shromažďování elektronických dokumentací v jednom bodě,“ zhodnotil aktuální stav ministr pro místní rozvoj Petr Kulhánek (STAN).

V současnosti ale systém nefunguje tak, aby mohli projektanti vyřídit své žádosti. Jsou například vyzýváni, aby je podali znovu, a to nejlépe datovou schránkou. V tomto případě je ale stavební úřad vyzývá k nezákonnému postupu. A právě tímto závěrem teď často končí podání žádosti přes Portál stavebníka, jen proces bývá delší.

„Úřady, kam jsem žádosti a dokumentaci posílala, začnu obvolávat a zjišťovat, jestli jim žádost vůbec došla, jestli ji umí otevřít, případně zpracovat,“ popsala autorizovaná inženýrka v oboru pozemních staveb Blanka Kudrnovská.

Postup, který musí Kudrnovská i další projektanti absolvovat už téměř čtyři měsíce. Nad odesláním každé žádosti stráví násobně více času než dříve. „To není tak, že zvednete telefon, máte jedno konkrétní číslo, tam se napoprvé dovoláte, za minutu vám řeknou, jaký je stav věci a vy jedete dál. Ale voláte třeba dvakrát, třikrát, pětkrát,“ popsala současný stav Kudrnovská.

Datové schránky

Inženýrská komora proto mimo jiné žádá, aby zákonodárci umožnili používat k doručení dokumentace i jinou digitální formu – třeba už zmíněné datové schránky.

„V tomto případě listinnou podobou je i datová schránka. S digitální formou projektové dokumentace už pracujeme od 90. let a byli jsme rádi a vítali jsme docela s nadšením, že státní správa najede do 21. století, ale teď najela a velmi rychle narazila do zdi,“ poznamenal předseda České komory autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě Robert Špalek.

Ministři slibují nápravu hlavních vad systému do konce listopadu. I proto šéf resortu dopravy Martin Kupka (ODS), který je pověřen koordinací digitalizace, předložil sněmovně návrh, který řeší jen systém pro úředníky. „Úplně chápu, že celá řada svazů systému nedůvěřuje, protože on opravdu dobře nefunguje. Ale náš závazek a naše snaha je to dovést do stavu, kdy to bude možné bezproblémově používat,“ slíbil.

Místopředseda opozičního ANO Robert Králíček zmínil seminář v Senátu, který by měl být v polovině listopadu. „Kde bychom se měli přesvědčit o tom, že to, co ministr Kulhánek a pan (náměstek na ministerstvu pro místní rozvoj Karel) Trpkoš slíbili, že doručí, tak že doručí. Pakliže ne, Senát podá pozměňující návrh, který povinnost vkládat dokumenty prostřednictvím Portálu stavebníka dá jako možnost,“ řekl.

Profesní svazy upozorňují, že to znamená další zdržení a prohlubování dosavadní nejistoty. „To, co jsme si slibovali, že s koncem ministra Bartoše přestane, to znamená, že začne lépe komunikace, vnímání těch praktických zkušeností a problémů, v tomto vnímáme jisté rozčarování a nedostatek,“ podotkl generální sekretář Asociace developerů Zdeněk Soudný.

Projektanti a stavebníci jsou vázáni lhůtami, které nemohou kvůli nefunkčnímu systému plnit. Ten tak podle nich ochromil celé stavebnictví.

Podíl.
Exit mobile version