Horizont ČT24: Jak Rusové vnímají válku (zdroj: ČT24)

Rusové stále nevnímají válku, kterou jejich představitelé rozpoutali na Ukrajině, v reálných obrysech, míní dříve nejbohatší ruský podnikatel Michail Chodorkovskij, který kvůli svým názorům musel odejít do exilu. To by se mohlo změnit například ve chvíli, kdy by musel ruský vládce Vladimir Putin nasadit do konfliktu více sil.

„V Rusku, v jeho nitru válka jako taková neexistuje. V představách Rusů bojuje jakýsi expediční sbor skládající se ze žoldnéřů a bojuje na nějaké jiné planetě,“ popsal Chodorkovskij. Právě to je podle něj jeden z důvodů, proč Putin zatím nečelil výraznější vnitřní opozici.

Nekončící válka ale může Putina přinutit shánět nové vojáky. „Možná bude muset učinit několik těžkých rozhodnutí a možná dokonce převést zemi do režimu válečné ekonomiky a mobilizovat. A čelit politickým důsledkům takových rozhodnutí,“ míní Chodorkovskij.

Vstup do Kurské oblasti

Válka a její dopady se pro běžné Rusy stala reálnější po vpádu ukrajinských jednotek do ruské Kurské oblasti. V neděli od jeho začátku uplynou dva měsíce. Ani v tomto okamžiku Putin nemluvil zcela otevřeně. „Budeme muset začít událostmi v Kurské oblasti. Jak víte, kyjevský režim podnikl další rozsáhlou provokaci,“ vyjádřil se den po začátku ukrajinské operace.

O hře s ohněm zase mluvil Kreml naposledy v pátek, když tvrdil, že jeho protivzdušná obrana sestřelila ukrajinský dron poblíž Kurské jaderné elektrárny. Kyjev rezolutně popřel, že by v blízkosti reaktorů a nebo ve směru, kde leží, vedl jakoukoli palbu.

Nehledě na pravdivost tvrzení Kremlu je jasné, že ani po téměř dvou měsících nemůže Rusko konstatovat, že by nad částí vlastního území mělo kontrolu. Podle ukrajinských médií dokázaly útočící jednotky na začátku obsadit perimetr široký zhruba 45 kilometrů a hluboký přibližně 20 kilometrů. Nenarazily při tom na výraznější odpor a dokázaly zajmout stovky ruských bojovníků, což ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj označil za jeden z klíčových cílů mise. Kreml čelí i obviněním, že jeho ozbrojené síly ukrajinský atak předjímaly, přesto se mu nedokázaly účinně postavit.

Zprávy o tom, jak rozsáhlé území Ukrajina v Rusku kontroluje aktuálně, jsou nejasné a nelze je nezávisle ověřit. Faktem však zůstává, že od roku 1969 jde o vůbec první vojenský útok na Moskvou ovládané území a k tomu úspěšný. Pětapadesát let staré pokusy čínské armády o zisk sporných pohraničních území na Dálném východě Sovětský svaz odrazil.

Podíl.
Exit mobile version