Aktual.: 2.10.2024 15:56

Praha – V polovině příštího roku vznikne Inspekce silniční dopravy, která bude mít větší pravomoci při kontrolách provozu na silnicích nebo kontrolách stanic technické kontroly (STK). Počítá s tím novela zákona o silniční dopravě, kterou dnes schválila vláda. Inspekce vznikne transformací nynějšího Centra služeb pro silniční dopravu, nebude znamenat vytvoření nových úřednických míst, řekl novinářům ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Novela zákona také zavádí poptávkovou dopravu, která bude novým druhem osobní linkové dopravy.

Cetrum služeb pro silniční dopravu muselo podle Kupky při kontrolách na silnicích spolupracovat s celníky nebo policií, nová inspekce bude moct kontroly dělat sama. Ministr si od toho slibuje zvýšení efektivity kontrol. Inspekce se podle Kupky zaměří na kontroly přetížených kamionů, které ničí českou silniční síť, nebo na nápadně kouřící vozidla, u nichž je podezření na porušování emisních předpisů. Ministr také předpokládá přísnější kontroly STK.

Inspekce bude mít 80 pracovních míst. Roční náklady na investice a provoz nové inspekce ministerstvo dopravy odhaduje přibližně na 146 milionů korun, z toho 76 milionů tvoří mzdové náklady a pět milionů bude stát pořízení stejnokrojů pro inspektory. Příjem z pokut ministerstvo odhaduje ve výši 304 milionů korun, z toho přibližně 54 milionů korun bude příjmem státního rozpočtu.

Novela zákona také zavádí poptávkovou dopravu. Podle Kupky tento dopravní model umožní na základě poptávky konkrétních lidí v konkrétní čas sestavit speciální linky mikrobusů. Nasazení tohoto typu dopravy bude podle ministra jednodušší i díky tomu, že pro použitá vozidla bude stačit řidičský průkaz skupiny B, nebude nutné oprávnění pro autobusy.

Podíl.