Aktual.: 30.09.2024 10:50

Praha – Případná koalice se STAN je pro Spolu ve Středočeském kraji preferovaná varianta. Je to však jen preference, ne dohoda, řekl po dnešní schůzce se zástupci STAN lídr Spolu Jan Skopeček. S hnutím ANO chce Spolu dál komunikovat, aby nové zastupitelstvo bylo funkční. Starostové podle své volební jedničky Petry Peckové Spolu dál nabízejí většinu v krajské radě, nikoli funkci hejtmana. Uvedla také, že Spolu nyní pozastavilo jednání s ANO.

„Za koalici Spolu je STAN jako předešlý koaliční partner partnerem preferovaným. Přestože s hnutím ANO chceme komunikovat dál, chceme, aby bylo platnou součástí zastupitelstva – koneckonců ta slabá menšina, která by vycházela z koaliční spolupráce se STAN, nás nutí s nimi diskutovat – tak v tuhle chvíli preferujeme spolupráci se STAN,“ uvedl Skopeček. Podotkl, že jde o preferenci, nikoli dohodu. Ta bude podle něj možná, až se dojedná vše včetně personálního složení, programových priorit i procesního fungování zastupitelstva.

V krajském zastupitelstvu o 65 členech obsadilo vítězné ANO 25 křesel. Druhý STAN bude mít 20 mandátů a třetí Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) 13 zastupitelů. Spolu je tedy schopné vytvořit většinovou koalici s oběma subjekty. Nabídky má nyní od ANO i STAN. Piráti se do zastupitelstva nedostali.

Podíl.