Komerční prezentace Aktual.: 18.10.2024 00:05

Praha – ČTK bude dnes od 10:00 živě vysílat mimořádnou tiskovou konferenci primátora Bohuslava Svobody (ODS) k situaci v Dopravním podniku hlavního města Prahy (DPP). Z dozorčí rady odstoupil Jan Marek, který je obviněný v úplatkářské kauze veřejných zakázek této městské společnosti. Náměstek primátora Zdeněk Hřib ve čtvrtek vyzval koalici Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), aby do dozorčí rady nominovala nového člena. Marek byl nominován TOP 09, jejím členem není. V pondělí 21. října se má na mimořádném jednání sejít dozorčí rada DPP.

V sídle DPP v pondělí zasahovali policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ). Vrchní státní zastupitelství v Praze poté oznámilo, že obvinilo 13 fyzických a právnických osob za úplatkářské trestné činy související s plněním veřejných zakázek, podle serveru Seznam Zprávy se počet obviněných rozšířil na 14. Všichni obvinění jsou stíháni na svobodě. Případ, který se zřejmě týká mimo jiné zakázky na bezpečnostní systém metra, souvisí s dřívější kauzou Dozimetr.

Hřib rovněž řekl, že ve středu vyzval Jana Marka, aby rezignoval na post v dozorčí radě DPP. Ten tak následně učinil. „Požádal jsem primátora Bohuslava Svobodu a předsedu klubu Spolu Tomáše Portlíka (ODS), aby nominovali jinou bezúhonnou osobu, která podpoří splnění deklarace primátora o výběrovém řízení na šéfa DPP,“ uvedl Hřib. Požaduje rezignaci generálního ředitele DPP Petra Witowského, který vede podnik od roku 2018.

Mezi obviněnými jsou členové představenstva DPP Marek Kopřiva a Jiří Špička, po kterých Hřib požaduje okamžitý odchod z podniku. „Očekávám, že i další obvinění samozřejmě okamžitě rezignují na své funkce. Pokud tak neučiní, navrhnu jejich odvolání,“ uvedl. Kopřivovi a Špičkovi zaslal dopis, kde je k rezignaci vyzývá.

DPP je největší firmou, kterou hlavní město vlastní. Loni dosáhl obratu 27,27 miliardy korun. Město dává ročně na jeho chod okolo 18 miliard korun. Zakázky DPP řeší policie opakovaně, zatím nejznámější případ Dozimetr míří k soudu.

Podíl.
Exit mobile version