Aktualizace: 15.05.2024 10:16

Praha – Přijetí zákona o zahraničním vlivu poškodí gruzínskou občanskou společnost, demokracii i právní stát. Gruzínská vláda se tímto krokem i řadou prohlášení vzdaluje od členství v Evropské unii, uvedl dnes na síti X ministr zahraničních věcí Jan Lipavský (Piráti). Gruzínský parlament v úterý ve třetím závěrečném čtení kontroverzní návrh zákona schválil, v ulicích hlavního města Tbilisi proti předloze už týdny demonstrují desetitisíce lidí.

Kritici předlohu označují za „ruský zákon“, sepsaný po vzoru Ruska, kde podobná legislativa umožnila Kremlu potlačit opozici a umlčet nezávislá média. Podle vlády má norma vnést větší jasno do financování nevládních organizací. Zákon vyžaduje, aby organizace, která dostává více než pětinu svého rozpočtu ze zahraničí, se zaregistrovala jako „organizace nesoucí zájmy cizí moci“. Vládní strana Gruzínský sen podobný návrh loni po rozsáhlých protestech stáhla, před několika týdny však oznámila, že předlohu mírně upravila a znovu ji předložila parlamentu. V Tbilisi se od té doby konají velké demonstrace.

„Přijetí zákona o ‚zahraničních agentech‘ v ruském stylu poškodí gruzínskou občanskou společnost, a tedy i gruzínskou demokracii a právní stát,“ uvedl dnes Lipavský. Gruzínská vláda se tímto krokem i řadou prohlášení vládních představitelů z vlastního rozhodnutí začala vzdalovat od členství v EU. „Odsuzujeme použití násilí vlády proti demonstrantům,“ doplnil.

Agentura Reuters protesty označuje za jedny z největších v zemi od doby, kdy získala nezávislost na Sovětském svazu v roce 1991. Bezpečnostní složky proti demonstrujícím během protestů používaly mimo jiné slzný plyn, vodní děla i gumové projektily. Návrh zákona kritizují Evropská unie i Spojené státy. EU v prosinci udělila Gruzii status kandidáta na členství.

 

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.