Aktualizace: 15.07.2024 19:39

Damašek – Prominentní syrský podnikatel blízký prezidentovi Bašáru Asadovi byl dnes zabit při pravděpodobně izraelském vzdušném úderu nedaleko libanonské hranice. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na tři bezpečnostní zdroje. Také Syrská organizace pro lidská práva (SOHR) podle agentury AFP oznámila, že podnikatel Baraa Katardží a jeho spolujezdec zahynuli při útoku dronu na jejich automobil. Izrael se k útoku bezprostředně nevyjádřil.

Katardží patřil k úzkému okruhu podnikatelů blízkých vládnoucí rodině Asadů, kteří se těší výsadnímu postavení za občanské války, jež v Sýrii začala už v roce 2011 potlačením protivládních protestů a trvá dodnes. Spolu se svým bratrem vybudoval obchodní impérium v oblasti ropného průmyslu, logistiky, dopravy a stavebnictví, píše Reuters. Oba bratři i jejich podniky jsou na seznamu amerických sankcí, mimo jiné za „zprostředkování dodávek ropy a financování syrského režimu“.

Nevládní exilová SOHR připomněla, že Katardží měl také vazby na organizaci „Syrský odpor za osvobození Golanských výšin“, kterou založilo libanonské hnutí Hizballáh. To se spolu s dalšími šíitskými ozbrojenými skupinami v Sýrii a Iráku řadí k takzvané ose odporu, kterou podporuje Írán a kterou spojuje nenávist k Izraeli.

Od vypuknutí války v Pásmu Gazy, kterou vede Izrael proti palestinskému hnutí Hamás v odvetě za jeho teroristický útok z loňského 7. října, Hizballáh prakticky denně ostřeluje přes hranici severní Izrael. Armáda židovského státu odpovídá údery na pozice a členy Hizballáhu nejen na jihu Libanonu, ale často i hluboko v jeho vnitrozemí. Terčem izraelských úderů často jsou ale i v sousední Sýrii milice napojené na Írán či íránští vojenští poradci prezidenta Asada. Údery, k nimž se Izrael obvykle nevyjadřuje, proti jiným než vojenským cílům jsou poměrně vzácné.

 

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.